Справедливо и честно е хората да бъдат класифицирани в три групи: даващи, вземащи и тези, които се намират между тях. Повечето хора са именно в тази група – нещо като център на баланса между отдаването и получаването.

Всяка от останалите две групи е своеобразно малцинство с нещо общо помежду им – приоритетът. При едните приоритетът е винаги да дават, а при другите водещ е собствения интерес. Няма нищо лошо в това, стига да не се преминава здравословната граница, зад която този, който отдава, започва да страда.

Пред вас са 5 признака, които показват, че давате много повече, отколкото получавате:

1. Никога не казвате «Не»

Неумението да казвате «Не» е в състояние да сложи прът в колелото на живота ви. Случва ли ви се да се съгласявате външно с усмивка, но в същото време със свито сърце? Да, това е сигурен признак, че прекалено много давате. Имате пълното право да кажете «Не», дори без да обяснявате защо.

2. Нямате време за себе си

За съжаление, всеотдайността може да доведе до напразни загуби на време. Релаксът, времето за себе си е необходимост, а не вариант, който можем да пропускаме. Прост биологичен закон: тялото и умът имат от нужда от възстановяване и зареждане, за да се чувстваме щастливи. Приемете като задължение да отделяте време за себе си и нещата, които ви карат да се чувствате добре.

3. Вие сте решението на чужди проблеми

Тя или той са на телефона и ви занимават с проблемите си. Денят ви е бил дълъг, вече е 9 часа вечерта и нямате търпение да се отпуснете на удобния диван вкъщи. Но сте прекалено вежливи да прекъснете монолога в слушалката и продължавате ли продължавате да слушате. Примерно след около 20 минути тя или той най-сетне се интересуват от вашето мнение или решение на техния проблем. Честно ли е? Ако е практика, научете си урока – изключвайте вечер телефона, или просто игнорирайте ненужните позвънявания. Престанете да бъдете психотерапевт на повикване.

4. Личният ви живот е пълен с напрежение

По някаква причина имате чувството, че животът ви е пълен със стрес и драматизъм, без да ви е ясно откъде идват. Дори и тези, които обичат сцената, имат определен праг на поносимост за театри. Ако прекалено много давате от себе си, отваряте вратата за големи драми.

5. Щастието ви страда

Независимо, че всеотдайните получават удоволствие от това да помагат на другите, те също са хора. Повишените нива на стрес и адреналин мога да доведат до ненадейни последствия, включително в „химията” на мозъка. Трудно е да се каже кога точно се случва това, но твърде често резултатът е тревога, депресия или наподобяващи ги симптоми. Не стига, че ще пострадат физическото и психическото ви здраве, но и повече няма да можете на никого да помагате.

Източник: Little Things / Мениджър Нюз