Един от най-популярните начини за отслабване е ограничаването на калорийния прием. Но сега ще ви дадем 5 причини защо тази тактика сама по себе си е вредна за здравето:

1. Намалява скоростта на метаболизма. Ако регулярното количество калории, което по принцип приемаме, неочаквано се ограничи, то скоростта на метаболизма може да намалее. В резултат се съкращава количеството изгорени калории, което не дава никакъв ефект в борбата с излишните килограми. С други думи, организмът ще се старае да се запаси с всеки грам приета храна, защото е решил, че е настъпил глад. Затова и загубата на мускулна маса ще бъде много по-значителна, отколкото ни се иска.

2. Предизвиква умора и дефицит на хранителни вещества. Регулярния прием на по-малко от необходимите калории за ден провокира умора и не позволява на човек да получи необходимите за здравето му хранителни вещества ежедневно. Заради ограничаването на калориите може да лишим организма от необходимите нива на желязо, фолиева киселина и витамин В12, което провокира анемия и екстремна умора. Някои изследователи твърдят, че подобни диети предизвикват чувство на апатия и отпадналост, както и водят до загубата на протеини, калций, витамин А, магнезий и биотин.