Никак не е лесно да владеем чувствата си. Понякога се държим като деца, с което нараняваме или обиждаме другите, без да го осъзнаваме. А понякога просто ставаме смешни в очите на околните.

Ето кои са 5-те неща, които зрелите хора никога не си позволяват във връзката си:

1. Не обвиняват.

Вместо да сочат с пръст, когато нещата се объркат, те се съсредоточават върху решенията на проблемите, а не върху самите проблеми. Фокусът върху тях просто ги задълбочава. Те знаят, че обвиненията само увеличават напрежението. Като обсъждат открито проблемите и намират заедно решения, те постигат по-голямо разбиране и подкрепа, а връзката е стабилна, здрава, хармонична, защото се гради доверие между партньорите.

2. Съобразяват се с чувствата на партньора си.

Емоционално зрелите хора ценят чувствата на партньора си. Дори и да не ги разбират винаги, не го омаловажават и не ги подлагат на съмнение. Да се подиграваш с чувствата на другия, е признак на комплекси и емоционална незрялост. Това може само да разруши връзката.

3. Не таят злоба и завист.

Потискането на обиди е признак на емоционална зрялост. Вместо да се вторачат в минали грешки и да ги натякват, зрелите хора предпочитат да простят и да продължат напред. Това създава атмосфера на разбиране, което позволява на връзката да процъфтява без тежестта на минали обиди.

4. Мислят, преди да говорят и действат.

Първосигналната реакция невинаги е добра или правилна реакция. Зрелите хора са се научили да владеят чувствата си и мислят добре, преди да кажат нещо, с което ще наранят партньора си, или ще направят нещо, за което ще съжаляват.

5. Не манипулират.

Зрелите хора не си служат с манипулации, за да постигнат каквото искат, или просто за да подхранят самочувствието си. Те осъзнават, че манипулацията подкопава доверието и разваля връзката. Вместо това те се съсредоточават върху откритото общуване, компромиси и от двете страни, търсенето на път един към друг, а не издигане на стени.