Тревожността въздейства върху хората физически, когнитивно и емоционално. Понякога можете да определите откъде идва тревожността, докато в други моменти може да изпитвате тревожност за всичко - дълг, отношения, работа или здраве. Когато нивата на вашата тревожност са високи, може да се почувствате отчаяна нужда да направите всичко необходимо, за да се почувствате по-добре. Но нещата, до които прибягвате, за да получите незабавно облекчение, всъщност могат да влошат безпокойството ви. Като терапевт виждам, че това се случва непрекъснато, разказва за Business Insider Ейми Морин - психотерапевт, лицензиран клиничен социален работник, треньор по психична сила и автор на международни бестселъри. 

Ето пет често срещани грешки, които ще влошат тревожността ви, въпреки че може да мислите, че ви правят по-добри:

Избягвате нещата, които ви карат да се чувствате тревожни

На повърхността избягването изглежда като полезен отговор на безпокойството. Ако се чувствате притеснени от финансовото си състояние, може да пренебрегнете сметките си и да отбягвате да поглеждате към банковата си сметка. Избягването на реалността на нарастващия ви дълг и намаляването на банковата сметка ще задържи безпокойството ви - поне временно. С нарастването на финансовите ви проблеми обаче тревожността ви ще расте.

Изследванията подкрепят факта, че колкото повече избягвате ситуации, провокиращи безпокойство, толкова по-силно те провокират тревожност. А избягването ви кара да загубите увереност в способността си да се сблъскате с тези страхове. Така че, докато избягването може да ви даде бърз момент на облекчение, актът на избягване на проблемите влошава тревожността с времето.

Играете си с телефона преди да заспите

Клиентите, които влизат в кабинета ми за терапия, често казват неща като: „Моят ум просто няма да се изключи през нощта“. В опит да заглушат шума в главите си, много от тях се преглеждат телефоните си преди да заспят. Но гледането в екран всъщност пречи на съня и води до по-голямо безпокойство.

Проучване от 2018 г., публикувано в „Компютри в човешкото поведение“, установи, че само след една седмица без смартфон в спалнята, хората съобщават за по-малко тревожност, по-качествен сън и подобрено благополучие. 94% от участниците в проучването решиха да продължат да оставят телефоните си в друга стая, когато спят. Ако не вярвате, може да направите свой собствен експеримент - в продължение на седмица оставяйте смартфона си в кухнята, когато отивате да спите и вижте дали се чувствате по-добре.

Споделяте отрицателните си преживявания на вашите приятели и семейство

Когато сте имали лош ден, може да искате да „извадите чувствата си“ на показ и сте нетърпеливи да споделите със семейството и приятелите си всички неща, които са се объркали през деня. И в крайна сметка може да изригнете като тенджера под налягане, ако дадете свобода на чувствата си, нали? Е, това всъщност е погрешно схващане. Колкото повече говорите за нещата, които ви причиняват страдание, толкова повече се държите в повишено състояние на възбуда.

Изследване от 2013 г., публикувано в тома „Киберпсихология, поведение и социални мрежи“, показва, че е по-добре хората да се съсредоточат върху положителните страни на деня си, отчитайки нещата, които са се подобрили, тъй като това може да повиши настроението им и да намали тревожността им.

Мислите прекалено дълго за вашите проблеми

Често погрешно е схващането, че колкото повече мислите за даден проблем, толкова по-голяма е вероятността да стигнете до неговото решение. Проучванията показват, че хората вземат по-добри решения, след като дават на мозъка си почивка от дадения проблем. 

Изследователите са открили, че "инкубационният период" може да бъде ключът към решаването на проблеми и вземането на най-добрите ви решения. Така че се опитайте да се разсеете за малко и дайте на безсъзнателната част от мозъка си възможност да работи по въпроса на заден план.

Самолечение с наркотици или алкохол

Стигането до наркотици или алкохол в края на дългия ден може да изглежда като полезен начин да отпуснете тревожния си мозък, но това обикновено води до обратна реакция.

Проучванията сочат, че почти 25% от хората с тревожни разстройства се опитват да замаскират симптомите си с различни вещества. Използването на наркотици и алкохол за справяне с тревожността обаче е свързано с различни неблагоприятни резултати, вариращи от по-високи нива на стрес и дисфункция до по-ниско качество на живот и повишени проблеми с физическото здраве. 

Как да получите помощ за безпокойството ви? 

Ако се борите с тревожност, потърсете професионална помощ, съветва психотерапевтът Ейми Морин. Тревожността е едно от най-лечимите, но все още нелекувани състояния, добавя тя. Когнитивно-поведенческата терапия е ефективна терапевтична стратегия, която би могла да намали симптомите ви и да ви помогне да се освободите от безполезните навици, които ви държат в застой. Лечението може също да бъде опция, казва още Морин. И съветва: говорете с вашия лекар или се свържете с специалист по психично здраве, за да се освободите от навиците, които ви държат в затворен цикъл.

Източник: Ейми Морин за Business Insider

Редактор: Нели Тодорова / Мениджър Нюз