Рано или късно ще се наложи да се изправим срещу агресивен човек. Агресията възниква по време на конфликт, когато някой чувства, че има нуждата да защити своите интереси или да се бори, за да постигне нещо. Често това се случва за сметка на някой друг, пише Мениджър Нюз.

Можете лесно да разпознаете агресивния човек. Той/тя ви прекъсва шумно, когато говорите. Или ви пречи да говорите. Не зачитат вашата гледна точка. Често имате чувството, че границите ви са нарушени. Взаимодействието с този човек обикновено създава напрежение. Чувствате се емоционално и физически изтощени от разговор с него/нея.

За съжаление, не можем да избегнем срещите с тези хора. Затова трябва да откриете начин, чрез които хем да отстоите правата си, хем да проявите емпатия.

1. Владейте се

Ако борите огъня с огън, само ще влошите нещата и ще разпалите агресията на другия. Опитайте се да запазите спокойствие.

  • Поемете дълбоко дъх.
  • Станете, сипете си чаша вода, вземете телефона си. Правете нещо друго, това разсейва напрежението, което се натрупва в конкретния момент.
  • Замислете се над факта колко много ще съжалявате за нещата, които ще изречете под влиянието на гняв

2. Посочете агресора

Наречете нещата с истинските им думи. Не продължавайте разговора така, сякаш нищо не ви притеснява. Не забравяйте обаче, че трябва да изтъкнете, че човекът срещу вас е агресор, в едно изпълнено с емпатия изказване. По този начин ще избегнете допълнителното раздразнение. Избягвайте думи като „ти“ или „твоята“ и се опитайте да кажете нещо от сорта на:

„Няма нужда от този стрес. Ще разрешим проблема.“

„Може ли да не говориш с толкова висок тон?“

„Извинявай, но мога ли да кажа нещо, което смятам, че е важно / може да помогне?“

„Разбирам, че това може да е стресиращо / разстройващо.“

Ако направите това още в самото начало, можете да успеете да влеете малко разум в отсрещния човек, да го накарате да осъзнае как се държи.