Родителите понякога, без да се замислят, изричат обещания или послъгват малкото дете с надеждата то да не разбере. Според психолози обаче и най-безобидната лъжа може да доведе до бъдещи проблеми и да наруши доверието помежду им.

„Щом 6-7-годишното дете узнае, че родителите му го лъжат за нещо, в бъдеще ще постъпва по същия модел. Дори най-малката и безобидна лъжа има последствия. Затова възрастните трябва да контролират това, което казват на хлапетата“, съветва Лесли Карвел, професор от Калифорнийския университет.

И въпреки, че децата невинаги „разкриват“ нашите лъжи, е по-разумно въобще да не ги произнасяме. Защото основната цел на всеки родител е да гради взаимно доверие.

Кои са най-честите поводи да изречем лъжа и как да я избегнем.

Няма да боли

Ако детето се страхува да ходи на зъболекар или на имунизации, може да го убеждавате, че няма да боли много. Това обаче едва ли ще е от полза. И няма да му помогне да превъзмогне болката. Следващия път, когато се наложи да го водите, ще имате сериозни проблеми. Затова е по-добре от първия път вашата позиция да е открита и честна - да му вдъхнете кураж и спокойствие, без да го лъжете.

Кажете например: „Знам, че те е страх.“ или „Изглеждаш тъжен“.

Така детето се се почувства окуражено да говори и да разкаже от какво точно се страхува. Може да помогне, ако предварително му покажете картинки на лекарския кабинет или на зъболекарския стол. Нека да види за какво се използват инструментитеи и как се случва прегледът.

Или си поиграйте на доктори. Дайте му спринцовка от детската "лекарска чанта", то да сложи инжекция на мечето.

Всичко ще бъде наред

Рано или късно детето се среща със сложни ситуации от реалния живот. И било в новините или със собствените си очи, вижда трагедии.

Вместо да създавате у детето лъжливо чувство на безопасност, е по-разумно откровено да поговорите с него.

Алтернативната фраза е: „Ще направя всичко по силите си, за да те защитя“, „Това наистина е много тъжно. Кажи ми ти как се чувстваш?“ или „Обичам те. И ние ще се постараем всичко да е наред и ще се справим заедно.“