Изглежда невъзможно, но още от първите месеци на кърмене и отбиване е важно да приучим децата на здравословно и балансирано хранене. Защото свикването с онези вредни навици, които несъзнателно им предаваме, може да се случи пак по същото време. А лошото е, че те понякога остават за цял живот и в зряла възраст са все по-трудни за преодоляване.

Единственото, което се иска от нас като родителите, е да не допускаме да „прехвърлим“ на децата собствените си хранителни прегрешения. Ето кои са петте най-чести грешки на родителите.

Бъдете внимателни със сладкото и соленото

Проблемът е, че бебетата много лесно свикват със сладкия вкус по време на кърмене, дори и тези които са на изключително кърмене. Тук изобщо не става дума за онзи стар метод, когато залъгалката е била потапяна в мед или захар, за да се успокои бебето. Кърмата също има сладък вкус, така че ако наблегнете на по-сладките храни по време на отбиването, бебето много бързо ще свикне с този вкус и ще търси него пред всички останали.

Включването на захар и съдържащите я продукти трябва да бъде отложено колкото е възможно по-късно. Дори подсладеното мляко не е добра идея. Има достатъчно храни, които съдържат естествена захар – като плодовете например, което е напълно достатъчно за този период.

Същото важи и за солта. През първата година от живота на бебето тя е напълно забранена. След това трябва да се използва изключително умерено и там, където е възможно, да бъде заменена от ароматни подправки, подходящи за деца.

Мляко преди лягане

Децата трябва да знаят, че последното хранене за деня е вечерята, а не похапванията след нея или млякото, точно преди заспиване. Да, то наистина има отпускащ и успокояващ ефект, но не е полезно в този час.

Вечерята обикновено е съобразена с възрастта и активността на детето. И до лягане тя бива преработена, така че то да спи спокойно. Важно е стомахът и червата му да не бъдат активни през нощта, тъй като това буквално разваля качеството на съня. Ако искате да му дадете чаша топло мляко, направете го много преди лягане – поне 2 часа, за да може и то да бъде преработено.

От друга страна, закуската не бива да се пропуска, особено когато детето тръгне на детска градина, а след това и на училище. Тя дава необходимата енергия за деня и не позволява то да огладнее преди обяда.

Да на сезонните плодове и зеленчуци

Изборът само на сезонни плодове и зеленчуци е задължителен, тъй като позволява, на първо място, да се храните разнообразно цялото семейство, и на второ - да се наслаждавате на вкусни храни, в тяхната пълна зрялост, които не изискват специални добавки - за подсилване на аромата например. Затова забравете за ягодите и черешите през декември или портокалите през юли.

На масата – само вода

Привикването към подсладените газирани напитки по време на хранене е много лесно. Същото важи и за подсладеното мляко и дори натуралните плодови сокове. На масата е правилно да се пие единствено вода, най-добре със стайна температура и за предпочитане да не е газирана, за да избегнете подуване на стомаха.

Водата е основна храна в диетата на всеки човек. Следователно децата също трябва да бъдат научени да пият много вода, разпределена през целия ден. Млякото и зеленчуковите сокове са чудесна закуска, но те не заместват водата при жажда.

Бавно и старателно дъвчене

Друг правилен навик е да научите детето да се храни бавно, да дъвче храната максимално дълго време и да избягва поглъщането на големи хапки за по-бързо. Не само в първите години от живота, но и по принцип, това предотвратява риска от задушаване и освен това създава чувство за ситост.

По материали от Bambinopoli / Новите родители