"Това, че някой не вдига ръка срещу вас, не означава, че е против насилието. То може да се прояви в постоянен контрол, неуважение и обидни думи. Емоционалното насилие е също толкова лошо, колкото и физическото, затова никога не трябва да се толерира." - Тони Гаскинс.

Разпознаването на агресора може да не е толкова лесно, колкото виждаме по филмите. Много хора си мислят, че могат да го различат от тълпата само след един разговор. За съжаление, това не винаги е така.

Човекът-агресор може да бъде много труден за разпознаване, защото умее да крие истинската си същност.

Според Ейми Люис Беър, психотерапевт, "агресорът е способен да създаде трайно впечатление, което кара хората около него да мислят, че високите му морални ценности няма да му позволят да извърши насилие. Освен това отношението на агресора към околните ги кара да поемат още по-голяма вина".

Съпрузи, съпруги, служители и шефове - агресорите често не могат да бъдат идентифицирани, защото предпочитат да не излагат подобни неща на показ. От съществено значение е да знаете как да разпознаете агресора, преди той да се е проявил. Това е от решаващо значение не само за бъдещите жертви, но и за техните приятели и членове на семейството.

4 скрити признака, които ще ви помогнат да разпознаете агресора, преди да се е проявил.

1. Агресорите са най-обикновени хора (с известни изключения)

Важното, което трябва да запомните, е следното. Това не е знак, а по-скоро факт за агресорите. Човекът-агресор не е просто онзи странен тип в тъмната уличка или съпругът с лош характер. Агресорите са най-обикновени хора, които водят обикновен живот… С изключение на онези моменти, когато показват истинската си същност.

Те могат да имат финансови проблеми, както и алкохолна или наркотична зависимост, точно както нормалните хора. Не забравяйте, че агресорите са точно като всички останали около тях. Като се ръководите от това, ще ви е по-лесно да ги разпознаете в тълпата. Но тогава какво е изключението? Фактът, че те обичат да обвиняват околните за всичко.

Писателят Стивън Стосни веднъж казва: "Избягвайте онези хора, които обвиняват другите около себе си за негативните си чувства и лошия си късмет. Като се правят на жертви, те сякаш оправдават лошите си постъпки. Такива хора със сигурност ще ви наранят, ако се сближите с тях."

2. Те не проявяват агресия към всички

Много хора не вярват на жертвите на агресори, защото самите те са имали само приятни преживявания с този човек. За да не попаднете в подобен капан, трябва да запомните, че агресорите не проявяват агресия към всички около тях. Те винаги внимателно избират своите жертви. Ако станат агресивни към всички подред, никой няма да се сближи с тях и няма да се остави да бъде манипулиран.

Жертвите обикновено са хора, близки до агресора, като например неговият/нейната партньор/ка или членове на семейството. Ако всички бивши партньори на едно и също лице казват в един глас, че във връзката им е имало насилие, това е тревожен знак. Вероятността дадено лице да е агресор се увеличава, ако само няколко избрани души в живота му го разобличават като такъв.

3. Те не винаги показват истинското си лице, но когато го направят…

Ето защо много жени остават във връзки, в които се упражнява насилие, и не могат да ги напуснат. Ако агресорът непрекъснато малтретира жертвата си, тя просто ще си тръгне от него и той вече няма да може да я манипулира. Агресорът ще направи всичко възможно, за да може да му се размине, а жертвата му – да не избяга.

Агресията може да започне с дребно насилие, а след това да прерасне в нещо по-сериозно. Или пък след внезапни изблици на гняв, викове или удари агресорът изведнъж става грижовен и любящ.

Въпросът е, че такива изблици се случват редовно, а не само веднъж. "Агресорът може да има предварително подготвени обяснения за подобно поведение или да обвинява събеседника си, че просто го е провокирал." – WebMD

4. Те никога не са сами

Агресорът винаги има нужда от жертва. Именно поради тази причина той ще прескача от една връзка в друга и веднага ще започне да търси нова жертва, ако старата е на свобода. Това е една от най-често пренебрегваните особености на агресорите.

След като са загубили жертвата, те веднага ще започнат да търсят заместник или ще се опитат да направят всичко възможно, за да си върнат старата. Най-добрият начин да отнемете властта на агресора е да му отнемете жертвата. Щом това се случи, той ще разкрие всичките си карти, защото не обича да остава без цел.

Агресорът може да бъде абсолютно всеки, от всякаква националност, пол, религия, сексуална ориентация и социална класа. Ето защо винаги трябва да бъдете бдителни и да знаете за какво да внимавате, за да го разпознаете, преди той да е навредил на вас или на вашите близки.

Източник: cluber.com.ua