Д-р Лора Трис знае колко важна е думичката „Благодаря“. В своята 3-минутна TED реч тя ни разказва колко важно е да изказваме своята признателност и защо повечето хора се колебаят, когато трябва да използват тази магическа думичка, пише Мениджър Нюз.

Налични са субтитри на български език.

Виж още: Как да превърнем 11 фрази от ежедневието ни от негативни в позитивни

Ако и вие се колебаете и не сте сигурни защо благодарността е важна, вижте тези 4 причини.

1. Някой може би наистина трябва да го чуе

Д-р Трис разказва историята за млад мъж в рехабилитационна клиника. Той така и не е могъл да преживее болката от факта, че баща му никога не му е казвал, че се гордее с него. Това е една от многото подобни истории. Тя показва колко важна може да е една признателност, похвала или благодарност. Никога не подценявайте силата на думите.

2. Създавате ефекта на доминото

Да кажете и покажете благодарността си на някого за това, което е направил за вас, увеличава вероятността тази добра енергия до бъде предадена нататък и да стопли нечие сърце. Изричането на тези две думи прави хората по-склонни да помагат на другите в бъдеще или още днес в тяхното развитие.

3. Ще накарате някого да се усмихне

Един от най-лесните начини да извикате усмивка на нечие лице е да споделите с него колко е важен за вас. Независимо дали поздравявате колега за добре свършената работа или казвате на любимия човек нещо положително, израз на признателност или благодарност, това кара хората да се чувстват ценени, уверени и щастливи.

4. Подобряват вашето психическо и физическо здраве

Актовете на признателност и благодарност имат доказана полза за здравето. Те водят до намаляване на стреса и кръвното налягане. Здравословният път включва признаване на другите, изчистване на всички негативни мисли, повече усмивки и по-малко намръщени дни.