Със семейството ми се върнахме от прекрасна почивка на италианското крайбрежие. Всичко беше просто идеално - 10 дни чудесна храна, слънце и красиви плажове. Сред тях обаче имаше един ден, който за малко не провали цялото ни пътуване. По това време имах настинка и възнамерявах да прекарам целия ден в стаята си. Но съпругата ми непременно трябваше да отиде на плаж и тъй като имаме три малки деца, аз се съгласих да им правя компания.

Исках да отида на друг плаж, където бяхме преди няколко дни. Мек бял пясък, чиста и спокойна вода, страхотен бар, където можеш да хапнеш вкусна храна, шезлонги... Жена ми обаче имаше други планове - да посетим нов плаж, и аз се съгласих.

И така, пристигнахме на мястото и любимата ми се озова в истински рай. Тя хареса тюркоазената вода, изобилстваща от риби и идеална за гмуркане с шнорхел. Гледките под морската повърхност бяха наистина невероятни. Тя дори ни намери място на сянка под дърветата.

Аз, от друга страна, не проявих никакъв ентусиазъм. Сянката не беше лоша, но липсваше шезлонг. А и едва ли беше удобно. Пясъкът не беше толкова мек, колкото ми харесва, а вълните бяха много по-силни, отколкото биха били подходящи за малки деца.

И колкото повече сравнявах този плаж с предишния, толкова повече се влошаваше настроението ми. Искаше ми се да се оплача и да й кажа: "Защо просто не отидохме на предишното място?".

И тогава си спомних простите думи, които много пъти преди това са спасявали връзката ми:

Не се съгласявай, приеми.

Тази фраза е въведена през 80-те години на миналия век и активно популяризирана от Intel и Amazon. Това е управленски принцип, който включва здравословна дискусия и повдигане на възражения по време на процеса на вземане на решения, но изисква от страните да подкрепят напълно предварително взетото решение.

В едно от обръщенията си към акционерите основателят на Amazon Джеф Безос описва принципа по следния начин:

"Тази фраза спестява много време. Ако въпреки липсата на консенсус сте сигурни в нещо, кажете: "Вижте, знам, че имаме различни виждания по този въпрос, но нека да рискуваме. Просто се съгласи с мен, но можеш да запазиш мнението си".

Човек, който разсъждава по подобен начин, демонстрира пред света своята емоционална интелигентност.

Например в случай на почивка се съгласих да оставя съпругата ми да избере плажа. Разбира се, можех да се оплача от нейния избор, но каква полза от това? Тъй като бях настинал, щях да намеря нещо, за което да се оплача, и на другото място. А моето мрънкане щеше да развали настроението и наистина да разстрои жена ми.

Затова направих точно обратното. Потърсих всички предимства на новия плаж и ги изброих на глас: "Скъпа, водата е прекрасна. Никога не сме виждали толкова много риба през цялата ни почивка. А гледката наистина е невероятна!".

"Знам", заяви тя ентусиазирано. - Нима не е красиво?".

И познайте какво? Успях да оцелея през тези няколко часа на плажа. В крайна сметка се почувствах по-добре и прекарахме чудесно останалата част от почивката. А този нов плаж толкова ми хареса, че се върнахме отново на него. По-важното е, че благодарение на една проста фраза успях да избегна истинско бедствие.

Не се съгласявайте, приемайте.

Как този принцип може да спаси живота ви? В края на краищата здравето ви пряко зависи от отношенията с близките ви.

Може би сте чували за Харвардското изследване на развитието на възрастните - едно от най-всеобхватните проучвания на емоционалното благополучие в историята. То е провеждано в продължение на 80 години и резултатите от него дават на учените много информация за физическото, психическото и емоционалното здраве на човека.

Професор Валдингер казва: "Силните връзки ни правят по-щастливи и по-здрави. Точка."

Но какво общо има това с принципа "не се съгласявай, а приемай"?

Ние търсим подкрепа във всичките си взаимоотношения. Разбира се, дори онези, които са си близки, имат разногласия помежду си. Тези различия в мненията ни помагат да израстваме и да се развиваме. Но когато дойде време за вземане на решения, има моменти, в които никаква дискусия на света не може да промени чуждата гледна точка.

Тогава се запитайте: "Мога ли да приема това, без да се съгласявам?". Ако отговорът е „да“, покажете на партньора си готовността си да го направите и той ще ви отвърне със същото.

Подобно отношение ми помогна да запазя връзката си жива в продължение на години. И това е основната причина, поради която въпреки 11-годишния брак, трите деца и стреса, връзката между мен и съпругата ми днес е дори по-силна, отколкото когато и да било.

Източник: cluber.com.ua