Много хора не осъзнават, че преговорите не зависят само изреченото. Всъщност, много по-голямо количество ценна информация се крие в жестовете и израженията на участниците в тях. Експертите ни казват, че езикът на тялото предопределя над 90% от впечатлението, което си създаваме за другите, и има повече тежест от думите, които те използват.

С това наум ви предлагаме три не толкова очевидни „фрази” от езика на тялото, за които трябва да следите и които може да ви помогнат да постигнете надмощие във всички преговори.

1. Зениците

Казано е, че очите са прозорците към душата и това е много вярно при преговори. Може да научите много за емоционалното състояние на събеседника, като наблюдавате размера на зениците му. Според специалистите, когато хората са заинтригувани или одобряват нещо, зениците им неволно се разширяват. Ако човекът срещу нас се е „затворил” или няма интерес, те се свиват. Ако видите това, е време да промените посоката на разговора и да опитате нещо ново. Ако зениците остават разширени, вероятно е дошъл моментът да сключите сделката.

2. Ръцете

Когато хората опират пръстите на двете си ръце едни в други – като при молитва, но с раздалечени длани, това значи, че се чувстват силни и самоуверени. Този жест обаче е нож с две остриета – понякога той изразява не просто увереност, а арогантност или надменност. Затова не прекалявайте с употребата му при преговори. Ако искате да покажете сила, направете го, но го избягвайте, ако се опитвате да спечелите нечие доверие или да разговаряте на равна нога.

3. Докосването

Помните ли трите маймунки от японската поговорка, които не виждат, не чуват и не говорят зло? Обикновено ги изобразяват, като закриват очите, ушите и устата си с ръце. Следващият път, когато преговаряте, се сетете за тези маймунки, защото когато събеседникът ви направи подобен жест – бързо докосване на устата, окото, носа или ухото – той или тя вероятно се опитва да ви измами (или не е убеден в това, което казва). Когато хората правят тези жестове по-продължително – понякога дори с цялата длан – това означава, че смятат, че ги лъжете или поне че не сте напълно искрени с тях.

Тези три прости сигнала ще ви помогнат да постигнете значително предимство следващия път, когато водите важен делови разговор.

Джон Трийс, сп. „Инк”

Източник: Мениджър Нюз