Разбира се, че е по-лесно да обвинявате другите за грижите и проблемите си. Но ако сте честни със себе си, ще разберете: понякога човек сам си е виновен, че не му върви. Толкова се задълбочава в нещата, че му изглеждат безизходни и непоправими. Често не е лесно да се измъкнеш от подобна спирала на самоманипулация. Ето по какво да познаете, че манипулирате сами себе си.

1. Вините себе си за всичко

Имате ли понякога чувството, че сте отговорни за всичкото зло в света и в живота си? Че околните са прави да ви избягват, защото носите лош късмет? В повечето случаи грешите. За конфликта неизменно са нужни двама, а за страданията по света вината и без това не е ваша. Ако мислите, че винаги вие сте виновните, значи имате гузна съвест и постоянно се чувствате така, сякаш сте длъжни да поправите нещо – макар това изобщо да не е вярно.

2. Мислите, че си въобразявате

Един от най-явните признаци за самоманипулация е, когато престанеш да се доверяваш на собствените си мисли и чувства. Потискаш емоциите си и си втълпяваш, че нещата не са толкова черни, макар всъщност да се чувстваш абсолютно окаяно. Дайте воля на чувствата си, вместо да ги омаловажавате. Те имат право на съществуване, стига да ги признаете.

3. Търсите извинения за другите

За добрите човешки взаимоотношения винаги са нужни двама души, които се ценят взаимно и се стараят да ги поддържат балансирани и здравословни. Ако постоянно търсите извинения за действията и постъпките на другите – например защо правят или не правят дадени неща или защо ви изоставят в беда – манипулирате сами себе си. Така например смятате, че връзката ви е солидна, макар всъщност само вие да влагате нещо в нея.  

Какво се разбира под самоманипулация?

Самоманипулацията е съзнателен или несъзнателен процес, при който индивидът се опитва да влияе върху собствените си мисли, чувства или начин на поведение. При това може да става дума да  превърне отрицателните мисли в положителни, да изкорени вредни навици или сам да се мотивира.

Самоманипулацията включва различни техники и стратегии - например утвърждаване, визуализиране, отклоняване или поставяне на цели. Важно е да се отбележи, че самоманипулацията невинаги е позитивна, а може да служи за манипулиране на други хора или за самозаблуда. Ето защо е решаващо да преценявате критично мотивите и намеренията си и да спазвате моралните граници.