Често ли имате усещането, че не сте действали по собствена воля? Ето по кои 3 признака ще познаете, че сте зависими от другите:

1. Постоянно се оправдавате

Имате ли непрекъснато чувството, че трябва да се оправдавате за нещо? Помислете защо е така. Зад това често се крие страхът да не би да не ви разберат, поради което смятате, че сте длъжни винаги да имате готово обяснение за думите и постъпките си. Всъщност е напълно излишно, защото ако стоите твърдо зад решенията си, другите също ще ги приемат и ще ви уважават. От друга страна, ако постоянно се обяснявате, ще излезе, че изпитвате неувереност и прекалено много се тревожите какво мислят околните за вас.  

2. Бягате от конфликти

На всяка цена избягвате конфронтациите и искате единствено да си нямате неприятности? Ако постоянно премълчавате собственото си мнение, другите ще се сдобият с прекалено голяма власт над вас и никога няма да ви позволят да бъдете независими. Важно е да споделяте, за да могат хората за знаят какво искате и каква гледна точка застъпвате. Ако се налага, очертавайте ясни граници. Дори това да означава, че трябва да влезете в спор. Винаги е добре да отстоявате себе си и да изразявате собственото си мнение.  

3. Винаги мислите първо за другите

На пръв поглед няма нищо лошо в това да ви е грижа за околните. Приятелите и семейството ви само ще се радват, ако могат да разчитат да подкрепата ви. Но за съжаление има хора, които злоупотребяват с вашата жертвоготовност. Винаги ли се отзовавате на молбата на приятели да гледате детето им, като пренебрегвате собствените си ангажименти? Помислете за това, че и вие имате своите потребности и никой не може да разполага свободно с времето ви – освен самите вие.