На днешната дата отбелязваме 124 години от рождението на Ърнест Хемингуей - американски писател и журналист - един от най-известните американски новелисти, автор на кратки разкази, журналист, носител на Нобелова награда за литература (1954 г.) и награда Пулицър през 1953 г. за книгата му "Старецът и морето".

Роден е в Оук Парк, Илинойс - баща му е лекар (Кларънс Едмъндс Хемингуей), отрано го учи да обича живота сред природата. Писателят е на 30 години, когато баща му се самоубива заради заболяване от тежка форма на диабет. Като дете Хемингуей посещава държавни училища в Оук Парк и публикува най-ранните си истории и стихотворения в училищните вестници. Записва се доброволец и става шофьор на линейка в Италия по време на Първата световна война.

През 1918 г. претърпява сериозно нараняване в крака и е награден два пъти от италианското правителство. Хемингуей започва да пие още като млад репортер - става въпрос за големи количества алкохол и дълго време злоупотреба, но според повечето критици това не се отразява на качеството на писателската му дейност. Някои изследователи на живота му, пишат че неразбирането му за опасностите от прекомерната употребата на алкохол най-ясно се изразява в това, че сам учи сина си Патрик да пие, когато детето е едва на 12 години. По-късно Патрик също има проблеми с алкохол през целия си живот. А Хемингуей има чернодробна цироза към края на 1940-те. За първи път “Старецът и морето” е публикуван сп. “Лайф” през 1952 - тази новела не само връща славата на Ърнест Хемингуей, но му донася и световно признание. Любопитното е, че прототипът на Сантяго - кубинският рибар Грегорио Фуентес умира през януари 2002 г. на 104 годишна възраст.

Хемингуей прекарва голяма част от времето си в Куба преди революцията от 1959 г. и когато Фидел Кастро завзема властта той го поддържа и остава да живее там, но когато животът става твърде тежък, напуска и се връща в Съединените щати. През 1960 г. Хемингуей е хоспитализиран в клиниката за лечение на депресия и година по-късно. На 2 юли 1961 г. Хемингуей се самоубива с любимата си пушка в дома си в Кечъм, Айдахо.