„Щастлив е оня, който може да възпита у себе си умението да не се кара с глупаците и тъпаците. Такъв човек никога няма да „ухае“ на глупост!" (Ърнест Хемингуей)

Ърнест Хемингуей е американски писател, автор на романи и кратки разкази и журналист. Носител на Нобелова награда за литература през 1954 г. и награда Пулицър през 1953 г. за повестта си „Старецът и морето“, той е считан за един от най-значимите автори на Америка.

Неговият пестелив и прост стил, който самият той нарича „теория на айсберга“, има силно влияние върху фантастиката на 20 век, а неговият приключенски начин на живот и публичният му образ предизвикват възхищение в по-късните поколения. Хемингуей пише голяма част от произведенията си между средата на 20-те години и средата на 50-те години на 20 век. Посмъртно са публикувани три от неговите романи, четири колекции от разкази и три нехудожествени творби. Много от неговите книги са считани за класика на американската литература. Последните години от живота си прекарва в Куба, но когато Фидел Кастро идва на власт се мести в Кечъм, Айдахо, където през 1961 г. се застрелва.