Тайните служби на САЩ (US Sеcret Service) са обвити в мистерии и митове. Какви са тези хора в черни костюми? Във филмите те винаги са тъмни очила и слушалки в ухото. Но трудно ще ги разпознаете, ако ги срещнете в реалния живот. Ето някои факти за специалните агенти, представени от Bright Side. Ще се опитаме да повдигнем булото на тайната и да научим нещо повече за тяхната професия.

21. Те са повече, отколкото си мислим

Когато говорим за Тайните служби, често си представяме малка група елитни части. Всъщност те са 6500. Като изключим личната охрана.

20. Не охраняват само президента

Не само президента, но и семейството му, бившите президенти и техните семейства също са под тяхна закрила. Тайните служби също така охраняват гостите на президента и всеки, който президентът иска да е охраняван.

19. Има три фази на службата

Агентите първо не участват в полевата работа. Те трябва да работят в офиса в продължение на три години, ако искат да се изправят пред по-предизвикателни задача (тази фаза продължава от 4 до 7 години). Във финалната фаза агентът или бива издигнат на по-висока позиция, или се връща в офиса.

18. Тренирани са да се хвърлят пред куршумите и да оцеляват във водата

Преди всяко важно събитие Тайните служби предвиждат и проиграват всички възможни сценарии като опити за покушение и престрелки. Те използват специални куршуми за тези тренировъчни сесии. Всички агенти преминават 8-седмичен курс по усъвършенстване на уменията.

17. Готови са да оказват първа помощ

Всеки агенти има базови медицински умения и готов да запази спокойствие в критична ситуация, което е нужно, за да спаси живота на някого преди да пристигне линейка или да стигнат до болницата. Маршрутът на всеки президент е преценен внимателно, така че на 10 минути винаги да има болница.

16. Винаги носят банка с кръвта на президента

Агентите винаги са готови да използват медицинските си умения, за да извършат кръвопреливане, ако се наложи. Винаги се носи банка с кръвта на президента, за да не се рискува с донори.

15. Маунт Уедър не е мит

В планината има подземен бункер, която за използва, за да се скрие един представител на правителството по време на събитие, в което се събират всички други държавни власти. Тъй че ако терористи се опитат да избият всички във властта, най-вероятно няма да се справят.