Всеки иска да бъде щастлив. Всеки се стреми да запази връзката си – особено когато е дългогодишна. Съществуват обаче някои предупредителни сигнали, че е време да се разделите с партньора си, и ви съветваме да не си затваряте очите за тях:

1. Не харесвате себе си.

Ако след началото на връзката ви сте започнали да изпитвате чувство на малоценност, то определено причината не е във вас. Ако започвате да не харесвате човека, в когото се превръщате, то значи партньорът не ви влияе добре.

2. Ако „ходите на пръсти“ покрай партньора си.

Ако постоянно внимавате да не го обидите или ядосате, ако си мерите всяка дума, то вие сте в постоянен страх и стрес. Ако не можете да споделяте спокойно с човека до себе си, то той просто не е вашият човек.

3. Семейството и приятелите ви смятат, че трябва да се разделите с партньора си.

Не забравяйте, че отстрани нещата се виждат по-добре. Ако най-близките ви хора са категорични, че трябва да сложите край на връзката си, най-вероятно има защо. Може би е добре да се вслушате в мнението им и до се опитате да обмислите обективно положението.

4. Ако само вие полагате усилия нещата да вървят.

Връзката се движи от двама души. Също като приятелството. Това не е едностранна работа. И двамата трябва да полагате усилия, да проявявате нежност и загриженост един към друг, да се уважавате и обичате. Ако вие сте човекът, който постоянно се извинява или търси другия, или прави компромиси, то тогава партньорът ви най-вероятно не държи особено на връзката ви. Какъв е смисълът да се мъчите да я опазите тогава?

5. Постоянно храните надежди, че партньорът ви ще се промени.

Самият факт, че имате нужда да се промени, е обезпокоителен. Хората рядко се променят, още по-малко кардинално. Промяната обикновено съпътства влюбването в началото на една връзка, затова тогава всичко изглежда като през розови очила и се носите в облаците от щастие. С течение на времето обаче човек се поддава на рутината, пеперудките в стомаха утихват и хората започват да се представят такива, каквито са. Ако у партньора ви забелязвате черти, които пречат на отношенията ви, качества, които не харесвате и не можете да преглътнете, изобщо не очаквайте да се промени, а си задайте въпроса можете ли да живеете с това. Ако отговорът е отрицателен, е ясно какво трябва да направите.