Човешките отношения са необятен океан от чувства. Никой не ни е длъжен за нищо. Никое приятелство не е даденост. Никоя любов също. Бракът изисква ежедневни усилия. Приятелството също. За да имаме пълноценни взаимоотношения, е важно да уважаваме другите, да проявяваме съчувствие, когато е необходимо; умение да съпреживяваме чуждите успехи; усилие да поддържаме връзката с хората.

Всичко това звучи лесно, но не е. ще си кажете, че ако любовта и приятелството изискват толкова усилия, то значи не са истински. Всъщност е така, но само в началото. Когато всичко е ново, вълнуващо и ни кара да виждаме света невероятно красив. С времето хората се променят. Отношенията също. Постепенно започваме да приемаме другия за даденост, да се дразним все повече на навиците му, да проявяваме безразличие към проблемите му, да се уморяваме от нещата, които преди са ни носели радост.

Съществуват три „А“-та, които сигурно ще погубят отношенията ни с близките.

1. Апатия

Първият сигурен източник на разпад в една връзка – все едно дали между партньори, или приятели. Станем ли безразлични към нечии чувства или личност, то връзката е обречена. Съветваме ви, ако усетите подобно нещо към себе си, да не се надявате на чудо.

2. Арогантност

Да си арогантен, е не само проява на лош вкус, но и лошо възпитание. Пренебрежителното отношение към другите и вечната критика, усещането за превъзходство обикновено отблъскват хората. Дори когато става дума за самочувствие с покритие, не е приятно, а в повечето случаи дори няма и такова.

3. Агресия

Прояви ли човекът срещу вас каквато и да е агресия – физическа или вербална, сложете край на връзката си. Подобно поведение не само че не е изолиран случай, а вероятно може да бъде предвестник на сериозна опасност. Агресията под никаква форма не бива да бъде оправдавана. Съветваме ви да се откъснете от подобна личност навреме.

Цветелина Велчева ©