По повод деня на свети Валентин художничката Мари Муравски илюстрира специално за Bored Panda традиционните и по-нови традиции за празника на любовта от цял свят.

Колекцията от илюстрации започва с България:

На 14-и февруари българите празнуват Св. Трифон Зарезан, известен още като деня на винарите. Затова двойките най-често празнуват любовта си един към друг с по чаша-две от вкусните български вина.

Аржентина

В Аржентина не само празнуват Свети Валентин, но отделят и цяла седмица през юли, която се нарича „Сладка седмица“ и в нея се разменят целувки срещу сладкиши. Седмицата започва като рекламна кампания на сладкарски изделия, но бързо набира популярност сред аржентинците.

Сан Валентин, Франция

Между 12. и 14. февруари „Селцето на любовта“ Свети Валентин във Франция се превръща в епицентър на романтиката. Очаквайте къщи, украсени с рози, дървета, отрупани с любовни послания, множество предложения за брак и възможност да посадите свое дръвче на влюбените.

Южна Корея

Романтичните южнокорейци са превърнали всяка 14 дата от месеца – не само февруари – в ден на любовта. Тези дни включват Деня на розата през май, Деня на целувката през юни, Деня на прегръдката през декември и Черния априлски ден, в който живеещите без половинка се събират да се утешават с Jajangmeyon – черни спагети.

Румъния

Празнуван на 24 февруари, празникът Dragobete, известен още като „Годежния ден на птиците“ е съчетание от Свети Валентин и празник на пролетта. Момичетата и момчетата отиват в гората да търсят цветя, а други си мият лицето със сняг за здраве и щастие.

Миао, Югозападен Китай

По време на фестивала на Сестринските гозби жените готвят различни цветни ястия от ориз, които покриват с коприна и поднасят на своите изнасящи серенади ухажори. Съдбата на връзката се разбира от предмета, който е скрит в ориза. Две пръчици за хранене означават любов, а скилидка чесън означава край на любовната история, още преди да е започнала.