16 традиции за Свети Валентин от цял свят

14 февруари 2017 г., 12:32
1179

pavelgr / Shutterstock

По повод деня на свети Валентин художничката Мари Муравски илюстрира специално за Bored Panda традиционните и по-нови традиции за празника на любовта от цял свят.

Колекцията от илюстрации започва с България:

На 14-и февруари българите празнуват Св. Трифон Зарезан, известен още като деня на винарите. Затова двойките най-често празнуват любовта си един към друг с по чаша-две от вкусните български вина.

Аржентина

В Аржентина не само празнуват Свети Валентин, но отделят и цяла седмица през юли, която се нарича „Сладка седмица“ и в нея се разменят целувки срещу сладкиши. Седмицата започва като рекламна кампания на сладкарски изделия, но бързо набира популярност сред аржентинците.

Сан Валентин, Франция

Между 12. и 14. февруари „Селцето на любовта“ Свети Валентин във Франция се превръща в епицентър на романтиката. Очаквайте къщи, украсени с рози, дървета, отрупани с любовни послания, множество предложения за брак и възможност да посадите свое дръвче на влюбените.

Южна Корея

Романтичните южнокорейци са превърнали всяка 14 дата от месеца – не само февруари – в ден на любовта. Тези дни включват Деня на розата през май, Деня на целувката през юни, Деня на прегръдката през декември и Черния априлски ден, в който живеещите без половинка се събират да се утешават с Jajangmeyon – черни спагети.

Румъния

Празнуван на 24 февруари, празникът Dragobete, известен още като „Годежния ден на птиците“ е съчетание от Свети Валентин и празник на пролетта. Момичетата и момчетата отиват в гората да търсят цветя, а други си мият лицето със сняг за здраве и щастие.

Миао, Югозападен Китай

По време на фестивала на Сестринските гозби жените готвят различни цветни ястия от ориз, които покриват с коприна и поднасят на своите изнасящи серенади ухажори. Съдбата на връзката се разбира от предмета, който е скрит в ориза. Две пръчици за хранене означават любов, а скилидка чесън означава край на любовната история, още преди да е започнала.

Бразилия

Денят на влюбените се празнува на 12 юни. Денят на свети Антоний, покровителя на брака, се празнува на следващия ден. Неомъжените жени по традиция извършват ритуали, известни като simpatias, с надежда, че скоро ще се омъжат.

Чехия

Въпреки че в последно време Свети Валентин става по-популярен, денят, в който празнуват влюбените от Чехия, е 1-ви май. Много двойки правят поклонение на статуята на поета Карел Хинек Маха в Петрин Парк, където според поверието една целувка под разцъфналите дървета носи късмет през годината.

Филипините

Денят на свети Валентин е популярен повод за масови сватби, при които стотици, понякога хиляди двойки си казват „да“ в унисон. Тези огромни празненства са често спонсорирани от държавата като форма на обществена услуга.

Южна Африка

Стъпвайки на традицията на древния римски ритуал Луперкалия, младите жени забождат името на своя възлюбен на ръкава си, така че всички да го видят. Понякога анонимните картички просто не вършат работа.

Китай

Известен като Qixi, китайският фестивал на любовта се провежда на седмия ден от седмия месец в китайския календар. Той води произхода си от историята за двама злочести влюбени, принудени да живеят разделени заради своя социален статут. Те имали правото да се събират само веднъж в годината. На този ден двойките се молят за просперитет, а онези, които все още не са намерили своята половинка, подготвят плодове с надеждата да срещнат бъдещата си любов.

Уелс

Нация, известна със своята страст – уелсците празнуват любовта на 25 януари – денят на Свети Дуинуен. Двойките често разменят помежду си прецизно издялкани дървени лъжици, наричани често лъжиците на любовта. – една традиция, датираща още от 16. век.

Гана

От 2007 г. насам 14 февруари е известен като Национален ден на шоколада. Идеята на местните власти е да увеличат туризма към Гана – една от най-големите страни-производителки на какао. Из цялата страна могат да бъдат открити специални изложби, менюта с шоколадови теми и т.н.

Валенсия, Испания

За жителите на Валенсия най-романтичният ден от годината се пада на 9 октомври – денят на свети Дионисий, покровителят на любовта. Провеждат се много фестивали и шествия. Обикновено мъжете подаряват на своите партньорки Mocardora – марципанови фигурки – като израз на своята любов.

Естония

На 14 февруари естонците празнуват по-скоро приятелството, отколкото романтичната любов. Техният т.нар. празник Sõbrapäev означава буквално „денят на приятелството“. Същото правят и финландците (Ystävänpäivä).

Япония

Ако в повечето страни жената попада в центъра на празника, то в Япония е тъкмо обратното – мъжете получават различни шоколади. Чак на 14 март – т.нар. Бял ден – господата имат възможност да върнат жеста.

Ключови думи:
Коментари