Упадъчен западен празник. Това е мнението на властите в Иран за Свети Валентин. Празникът е забранен да се чества от 2011 г. Властите смятат, че този ден насърчава извънбрачните отношения между младите и затова не гледат с добро око на празнуващите.

Нещо повече – продажбата на валентинки е забранена, както и търговията с плюшени сърчица и всички познати артикули. Към кафенетата, ресторантите и другите заведения е издадено предупреждение да не допускат „събирания, по време на които момчета и момичета празнуват Свети Валентин“

„Символите със сърца, половинки от сърца, червени рози и всички дейности, които промотират този ден са забранени. Властите ще предприемат законови действия срещу тези, които не спазват забраната“, гласи съобщение, разпространено от иранските медии, цитирано от агенция Фокус. 

Въпреки това много хора не се съобразяват със законодателството. Редица магазинчета за сувенири в Техеран предлагат подаръци за щастливи двойки и се стремят да докажат, че любовта може да бъде по-силна от всичко, включително и от властите. „Все още има известна чувствителност към Деня на влюбените. Очакваме, че този празник ще става все по-популярен тук през годините“, обясни търговец.

Други страни, които забраняват честването на Свети Валентин, са Саудитска Арабия, Узбекистан и Малайзия. В Саудитска Арабия на този ден е забранено всичко червено в магазините за цветя и подаръци. 
Червени рози обаче продължават да се продават – „на черно“.

ВИДЕО

Източник: Дарик