Съществуват известен брой продукти, които могат да изгубят хранителната си стойност, вкус и текстура доста бързо при ниски температури, пише BrightSide.

Ето защо ви предлагаме този списък с 14 храни, които по-добре не слагайте в хладилника.

Gallery
Авокадо

Когато сложите авокадо в хладилника, то бързо започва да абсорбира влагата и кората му омеква. Най-добре го съхранявайте в купа за плодове.

Снимка: Eugenia Lucasenco / Shutterstock

Gallery
Картофи

Ако съхранявате картофи при температури под 7 градуса по Целзий, те ще станат неприятно сладки на вкус. Вместо да ги слагате в хладилника, дръжте ги в хартиена торба на хладно, но не и студено място.

Снимка: Artem Shadrin / Shutterstock

Gallery
​Зелен фасул

Ако сложите зеления фасул в хладилника, той ще загуби полезните си свойства. Можете да го замразите и да му се наслаждавате целогодишно.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Шоколад

При ниски температури кристалите на захарозата в шоколада излизат на повърхността, за да образуват неприятен бял цвят. В резултат на това продуктът губи своя естествен вкус.

Снимка: Fortyforks / Shutterstock

Gallery
Домати

Хладилникът не е най-доброто място за съхранение на доматите, тъй като студеният въздух пречи на процеса на зреене. Ниските температури се отразяват и на вкуса, и на текстурите на доматите. Те се скашкват.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Хляб

Някои хора са убедени, че съхраняването на хляб в хладилника е най-добрият начин за запазване на неговата свежест. Всъщност, нищо не изсушава хляба и не го състарява повече от хладилника. Ако имате по-голямо количество хляб, отколкото ви е необходимо, винаги може да си направите хрупкави сухарчета от него.

Снимка: Valentyn Volkov / Shutterstock

Gallery
Банани

Ако държите бананите в хладилник, те ще потъмнеят и ще станат визуално отблъскващи. Ако видите в магазина банани с тъмни петна, това не означава, че са узрели, а че са били неправилно съхранявани по време на транспортирането им.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Тропически плодове

Тропическите плодове бързо изгниват и стават вредни, когато се държат в хладилник. Можете да ги обвиете в няколко пласта хартия и да ги държите на тъмно и сухо място.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Босилек

​Хладилникът не е подходящо място за босилека. Той бързо ще повехне и ще абсорбира останалите миризми наоколо. По-добре го поставете в чаша вода (подобно на букет цветя).

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Кафе

В никакъв случай не слагате кафето в хладилника. То може да абсорбира да абсорбира от останалите миризми и да изгуби уникалния си вкус. Дръжте го на тъмно и хладно място, където може да запазите неговите най-добри качества. Въпреки това големите количества кафе могат да бъдат съхранявани във фризер.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Лук

Влагата в хладилника рано или късно ще накара лука да омекне и ще го направи негоден за консумация. Освен това прекомерната влага стимулира растежа на вредни бактерии и плесени.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Зехтин

Препоръчително е да съхранявате зехтина при температури от порядъка на 12-16 градуса по Целзий. Ако го сложите в хладилника, той ще се сгъсти.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Патладжан

Патладжаните също са доста чувствителни на ниските температури в хладилника. Те омекват, повърхността им се вдлъбва. Дръжте ги на стайна температура.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Мед

Студът и влагата ускоряват кристализацията на меда. В резултат на това той бързо ще изгуби своя вкус и полезни вещества. Ако държите тази храна в запечатан буркан при стайни температури, тя ще остане вкусна почти завинаги.

Снимка: Guliver / iStock