Собствениците на домашни любимци са способни да изразят любовта и привързаността си както никой друг. Въпреки това изследователите предупреждават, че поведението ни понякога вреди на косматия ни приятел. Вижте какво не бива да правите:

1. Да го гушкате и целувате по всяко време.

Всеки път, когато минем покрай кучето или котката си, ни обзема неистово желание да го сграбчим и нагушкаме. За съжаление, за животните това е изключително стресиращо, необяснимо и неприятно преживяване.

Съветът ни: Можете да научите домашния си любимец да отговаря на определени команди, така че при изпълнението им да очаква да бъде вдигнат и гушнат. Така и двете страни ще бъдат доволни.

2. Да го будите, когато ви скимне.

Така, както се стараете да пазите тишина, когато някой от семейството спи, по същия начин трябва да се отнасяте и към съня на косматия си приятел. Не забравяйте, че внезапното събуждане е ужасно стресиращо за него.

Съветът ни: Не е нужно да го завивате като бебе и да го наглеждате час по час, достатъчно е да не смущавате почивката му без основателна причина.

3. Постоянно да го зяпате.

Само си представете някой да се пули във вас по цял ден – няма да ви бъде приятно, нали? Не мислете, че с животните е различно. Още повече, че при тях продължителното втренчване обикновено предвещава опасност или предстояща схватка.

Съветът ни: Съзерцавайте домашния си любимец незабелязано и ненатрапчиво. Избягвайте да го гледате директно в очите, защото това със сигурност би го изнервило.

4. Да му се карате за храна.

Колко пъти ви се е случвало да оставите или да забравите нещо апетитно на кухненския плот? След минута вече няма да го намерите. Преди да се скарате на сладкия крадец и да го накажете, се замислете добре. Животните имат инстинкти, които не могат да потискат, защото нямат механизъм за самоконтрол.

Съветът ни: Не провокирайте и не изкушавайте домашния си любимец с надеждата, че ще се научи да се владее. Свикнете да оставяте храната за вас в хладилника. Да не говорим, че някои от човешките храни са силно вредни за животните.

5. Да използвате различни думи за една и съща команда.

„Донеси топката!”и „Къде ти е играчката?” в главата на кучето ви означават две напълно различни неща. Най-вероятно ще се обърка и обезсърчи, защото няма да ви разбере и със сигурност ще види недоволното ви изражение. Бъдете милостиви – кучето ви не е полиглот, за него смяната на команда е равносилна на научаването на нов език.

Съветът ни: Използвайте винаги една и съща команда за едно и също нещо!

6. Да му позволявате да мързелува по цял ден.

Животните се нуждаят от физическа активност. Тя е важна за тяхното добро психическо и физическо здраве. Не си мислете, че като оставяте котката си да се изтяга с часове на клавиатурата на бюрото ви и й качвате сладурски снимки в интернет, й правите услуга.Нищо подобно! Извеждайте животните навън или им осигурявайте пространство за движение у дома – липсата на физическа активност може да отключи различни болести и психични състояния.

Съветът ни: Намирайте време да излезете с домашния си любимец поне веднъж дневно. Можете да си поиграете или просто да потичате заедно. Приятно и полезно и за двете страни!

7. Да му казвате: „Спокойно, всичко е наред!”

Животните винаги предусещат, когато се задава някаква опасност. Ако котката или кучето ви се страхува да се къпе например, е възможно да хукне панически още щом чуе звука от завъртането на кранчето в банята. В този случай увещанията са безсмислени. Най-често започваме да изреждаме едни и същи реплики: „Спокойно!”, „Няма страшно!” или „Всичко е наред!”. Трябва да знаете обаче, че това изобщо не успокоява косматия ви приятел.

Съветът ни: Вместо да повтаряте успокоителни фрази, дръжте се естествено, сякаш нищо необичайно не се е случило. Ще видите, че това ще отнеме от напрежението на страхливкото.

Очаквайте продължението по-късно през деня.

Автор: Цветелина Велчева по материали от Brightside