„Сам вкъщи“ е комедия, която няма нужда от представяне. Никой от нас не може да си представи Коледа без историята на Кевин - едно крайно изобретателно момче, което слага в малкия си джоб двама не особено умни престъпници, пише BrightSide.

Филмът дори влезе в Книгата на рекордите на „Гинес“ като един от най-големите хитове за всички времена.

Ако подобно на нас нямате търпение да изгледате „Сам вкъщи“ за милиарден път в празничните дни, то тези факти за него със сигурност ще ви се понравят.

Приятелката на Бъз (братът на Кевин) всъщност не е момиче. Това е синът на творческия директор на филма, който е направен така, че да прилича на момиче. Причината? Режисьорът не е искал да засегне някоя тинейджърка, като използва нейна снимка.

- Актьорът Джо Пеши (който играе Хари) често е забравял, че участва в семеен филм и не веднъж и два пъти е използвал думичката „fuck”. Режисьорът го е съветвал да я заменя по възможност с „fridge” (хладилник).

- За да направят филма по-реалистичен, Джо Пеши е искал Маколи Кълкин (Кевин) да бъде наистина уплашен от него. Затова двамата са контактували колкото се може по-малко на снимачната площадка. Веднъж дори Джо е ранил детето без да иска. Това се случва в сцената, в която двамата престъпници увисват Кевин на кука, а героят на Пеши казва „Ще отхапя всички тези малки пръстчета едно по едно“. Актьорът действително ухапва пръстчетата на Маколи и му пуска малко кръв.

Филмът, който Кевин гледа – Angels With Filthy Souls – всъщност не съществува. Сцената от гангстерската продукция е заснета специално за „Сам вкъщи“.

- Тарантулата, която пълзи по лицето на Марв, е истинска. За да не уплаши тарантулата, акьторът Даниел Стърн само е имитирал физиономията на човек, крещящ от ужас. Звукът е добавен впоследствие.

- Филмът е заснет почти изцяло в Чикаго. Сцената с летището в Париж всъщност е от международното летище на Чикаго „О'Хара“. Местата с луксозната бизнес класа пък са били разположени на баскетболно игрище в местно училище. Тамошният басейн пък е използван за сцената, в която Кевин тича през наводненото мазе в дома си.

- Що се отнася до къщата, в която семейството на Кевин живее, това е действителен адрес на 671 Lincoln Avenue в богаташкия град Винетка, Илинойс. Триетажното имение, построено, за да приюти едно семейство, е обявено за продан през 2011 г. за 2,4 млн. Долара. Продадено е на следавщата година за 1,585 млн. Днес домът е туристическа атракция.

- Първоначално ролята на Хари е била предложена на Робърт Де Ниро и Джон Ловиц, но и двамата отказват.

Кийран – един от братята на Маколи – играе ролята на Фулър във филма (по-малкият братовчед на Кевин, който подмокря леглото си).

Talkboy всъщност е несъществуваща джаджа – тя е създадена специално за филма. Много от феновете обаче искат също да се сдобият с този своеобразен диктофон и няколко години по-късно Talkboy се появява по рафтовете на магазините.

- Някои хора са убедени, че можете да видите Елвис Пресли във филма. Това е човекът с гъста брада, който стои зад майката на Кевин, докато тя крещи на летището.

- Стъклените коледни декорации, върху които Марв стъпва, всъщност са захарни. За всеки случай обаче Даниел Стърн носи специални гумени допълнения към ходилата.

- Маколи Кълкин е автор на картата, която показва месторазположението на всички капани, които Кевин залага в дома.