„Сам вкъщи“ е комедия, която няма нужда от представяне. Никой от нас не може да си представи Коледа без историята на Кевин - едно крайно изобретателно момче, което слага в малкия си джоб двама не особено умни престъпници, пише BrightSide.

Филмът дори влезе в Книгата на рекордите на „Гинес“ като един от най-големите хитове за всички времена.

Ако подобно на нас нямате търпение да изгледате „Сам вкъщи“ за милиарден път в празничните дни, то тези факти за него със сигурност ще ви се понравят.

Приятелката на Бъз (братът на Кевин) всъщност не е момиче. Това е синът на творческия директор на филма, който е направен така, че да прилича на момиче. Причината? Режисьорът не е искал да засегне някоя тинейджърка, като използва нейна снимка.

- Актьорът Джо Пеши (който играе Хари) често е забравял, че участва в семеен филм и не веднъж и два пъти е използвал думичката „fuck”. Режисьорът го е съветвал да я заменя по възможност с „fridge” (хладилник).

- За да направят филма по-реалистичен, Джо Пеши е искал Маколи Кълкин (Кевин) да бъде наистина уплашен от него. Затова двамата са контактували колкото се може по-малко на снимачната площадка. Веднъж дори Джо е ранил детето без да иска. Това се случва в сцената, в която двамата престъпници увисват Кевин на кука, а героят на Пеши казва „Ще отхапя всички тези малки пръстчета едно по едно“. Актьорът действително ухапва пръстчетата на Маколи и му пуска малко кръв.