Някои личностни характеристики или умения, които обикновено се смятат за безполезни (или дори вредни), говорят за високо ниво на мозъчна активност, смятат учени. Ето няколко признака, които според специалистите показват по-висока интелигентност.

12. Левичари сте (или си служите еднакво с двете ръце).

В статия от 1995 г. журналистката от „Ню Йоркър“ Мария Конникова описва експеримент, който се провежда сред група левичари и десничари:

“Левичарите са по-умели при комбиниране на два обикновени предмета по нов начин, за да образуват трети. Те също се справят отлично, когато трябва да групират списъци с думи в колкото се може повече алтернативни категории.“

Учените свързват левичарството, както и умението да използваме и двете си ръце, с неконвенционалното мислене и способността да се генерират нови идеи. 

Независимо коя е водещата ви ръка, полезно упражнение е да се учите да извършвате някои действия с другата. Това активира неразвитите области на мозъка.

11. Често се притеснявате дори за най-дребните неща.

В едно изследване 126 студенти трябвало да попълнят въпросници за това колко често се чувстват притеснени, обръщат внимание на слухове или мислят за ситуации, които ги разстройват. 

Оказало се, че по-притеснителните имали значително по-висок речеви интелект. С други думи - имат по-богат речников запас, по-добре категоризират думите и разбират смисъла на фразеологизмите.

10. Обичате да се шегувате.

Връзката между хумора и интелигентността се потвърждава от интересно проучване, проведено в университета на Ню Мексико. 400 студенти да дискутират по определени теми. След приключването на тестовете студентите трябва да сложат надписи на определен брой рисунки и карикатури. 

Тези надписи са разгледани от независими оценяващи. 86% от студентите, получили най-много точки на теста, са избрали хумористични заглавия на рисунките. По-късно същото изследване е проведено с комици и всички те са получили над средните резултати на теста за вербална интелигентност.

Според учените хуморът има отражение върху интелектуалните способности, поддържа мозъка и нервната система в добра форма и ни прави по-умни.

9. Прекалено любопитни сте

“Любопитното дете, за разлика от това, което просто учи наизуст, е по-вероятно да стане новатор, когато порасне,” казват учени от Лондонския университет по психология.

В “Харвард Бизнес Ревю” проф. Томас Чаморо-Премузич обяснява как любопитството и “глада за знание” ни правят по-умни. “Любопитството прави детето по-увлечено от науката и изкуството като средства за познание и самоизразяване”.

В едно британско изследване учените проследяват 6 000 души, родени през последните 50 години. 11-годишните деца, получили по-високи резултати на тестовете за интелигентност, били по-любопитни и отворени за нови преживявания след години.

8. Вие сте „сова” 

Ако сте „нощна птица“, е възможно равнището ви на интелигентност да е по-високо от средното. Учените предполагат, че това се дължи на мозъчната активност, която е толкова висока, че нарушава ежедневните биоритми. В проучване, публикувано от научното списание Personality and Individual Differences (“Характер и индивидуални различия”), е изследвана връзката между интелигентността в детството и навиците за сън при младежите. Установено е, че повечето от най-умните младежи обичат да се събуждат по-късно през делничните дни и през уикендите. Друго подобно изследване установява същата зависимост при войници от американските военно-въздушни сили.

7. Впечатлителни сте и се разсейвате лесно.

Ако често се разсейвате от известия в социалните мрежи, в почивките или дори по време на разговор, може да сте по-умни от останалите. Според едно ново проучване, колкото по-трудно е за един човек да остане концентриран, толкова по-умен е той. Според учените високото ниво на мозъчна активност е по-трудно да се държи под контрол. 

6. Ходите пеш.

Американски учени провеждат статистическо проучване, което установява, че хората, живеещи в ориентирани към пешеходци градове, имат по-високи нива на интелигентност от тези, които живеят в градовете, където транспортът (в частност автомобилният) преобладава. Същите резултати излизат след проучване на пешеходните райони на големите градове.