„Скъпа доктор Джен,

Искам да споделя историята си с Вас. Влюбих се в моя приятел Оливър заради страхотното му чувство за хумор, усмивката му, доброто му сърце. Аз съм човек, който се стреми към сериозна връзка. Живеем вече повече от година заедно, но в последно време ме изкарва извън нерви. Прекарва огромна част от времето си на дивана в игри на конзолата или на компютъра. Постоянно си разхвърля дрехите по земята. Независимо колко пъти съм му обяснявала как да си пуска сам пране, така и не го е направил нито веднъж. Напоследък се случи на няколко пъти да ми иска и пари, защото не може да се справи с неговия дял от наема и сметките. Имам чувството, че се е върнал светлинни години назад, откакто започнахме връзката си. Сякаш излизам с дете. Все пак съм му гадже, а не майка. Посъветвайте ме какво да правя, само на мен ли се случва такова нещо?

С уважение: Приятелката, която вдига бельото от пода на своя недорасъл мъж“

* Доктор Джен Ман е американски психотерапевт, телевизионен водещ и автор на книгите "Ръководство за отглеждане на щастливи и доволни деца" и бестселъри за взаимопомощ, взаимоотношения между двойките.

„Скъпа Приятелко, която вдига бельото от пода на своя недорасъл мъж,

Чувам все повече жени да се оплакват от същото. Да си във връзка с незрял и недорасъл мъж, може да бъде изтощително и обезкуражаващо. В началото на 80-те години на миналия век терминът „Синдром Питър Пан“ се роди, за да опише мъжете, които отказват да пораснат. Наименованието идва от книгата, която излезе през 1983 година – „Синдромът Питър Пан: мъжете, които никога не пораснаха“. Такива мъже са емоционално незрели, ненадеждни и често ужасно разхвърляни. Трудно може да се разчита на тях.

Ето няколко предупредителни знака от моя опит, че си имате работа точно с такъв мъж:

1. Домът му е в пълен безпорядък.

Незрелият мъж живее заобиколен от мръсотия и хаос. Една моя приятелка Меган веднъж излиза с мъж, чийто апартамент бил толкова разхвърлян, когато го видяла за първи път, че се разпищяла, защото си помислила, че са го обрали.

2. Държи се като колежанче от някое братство.

Интересува се само от кега бира, въпреки че отдавна не е в колежа. Обожава да купонясва. Държи се като отвързан покрай приятелите си и обича да си прави майтапи с хората.

3. Винаги и за всичко има извинение.

Винаги ще намери оправдание защо е закъснял, защо не е платил сметките, защо не е спазил обещанието си. И никога не е по негова вина. Той е винаги жертвата, без да осъзнава, че всъщност е причинителят на собствените си проблеми.

4. Постоянно има финансови проблеми.

Не говоря за студентски заеми или кредити за здравно осигуряване. По-скоро става дума за човек, който е вечно уволняван или е просто хронично безработен. Скача от работа на работа и мята автобиографията си насам-натам (ако изобщо има такава). Харчи безразсъдно, не си плаща навреме вноските по кредитните карти, не е организиран и забравя да плати данъците си.

5. Прекарва прекалено много време в „отровното трио“.

„Отровното трио“, както го наричам аз, включва видеоигри, трева и порно. Незрелият мъж прекарва извънредно много време, потопен в някоя от трите дейности или и в трите, взети заедно. Също така често избягва интимните отношения – в емоционален и в сексуален план.

6. Не може да се разчита на него.

Имате нужда да ви закара до летището? Надявате се, че ще държи ръката ви пред кабинета на доктора? Очаквате да ви похвали за повишението в работата? Въобще не разчитайте. Недораслият мъж просто не може да спазва обещанията си. Още по-лошото е, че когато ви разочарова, всъщност не си дава сметка колко голям проблем е това.