През годините успяхме да научим множество „полезна“ информация от филмите. Например как да стреляме ефективно по врагове, как да пилотираме космически кораб през астероидния пояс и т.н. Големият екран обаче често ни подвежда и създава митове, в които множество хора все още вярват.

Например…

Мит: Спряло сърце може да бъде „рестартирано“ с дефибрилатор. Истината: Спре ли веднъж да бие, сърцето не може да бъде рестартирано по този начин.

Мит: Хлороформът упоява някого на мига и го държи с часове. Истината: Нужни са поне 5 минути, за да може даден човек да почувства влиянието на този химикал. Освен това ефектът трае кратко.

Мит: Полицията може да проследи телефонно обаждане за минути. Истината: Проследяването на телефонно обаждане отнема около час.

Мит: Съдебната медицина дава отговор на всички въпроси и дори разрешава престъпленията. Истината: Методите на съдебната медицина помагат единствено при събирането на улики.

Мит: Трябва да изчакате 24 часа, преди да съобщите в полицията за изчезнал човек. Истината: Ако имате наистина основателни тревоги, трябва да се обадите на властите на реда незабавно.

Мит: Давещите се хора обикновено викат силно за помощ и ръкомахат диво с ръце. Истината: Всъщност е доста трудно да се забележи човек, който се дави.

Мит: Стрелянето с два пистолета наведнъж изглежда готино. Истината: Прицелването в две мишени наведнъж е невъзможно.