Откакто свят светува, човекът все робува на някакви обществени норми, стандарти, стереотипи, които са възприети за правилни. Всичко извън тях се възприема като отклонение от нормата. На човека се лепва етикет „различен“, „странен“, „периферен“, „маргинален“ или нещо по-лошо. Важно е да спазваме общите закони на живот, след като сме част от едно общество, но когато не вредим на никого, е по-важно да следваме своя път, своя избор, повика на сърцето си и да не се отказваме от онова, което ни прави щастливи.

Затова спрете да се срамувате от тези неща:

 

1. От произхода си.

Дали сте родени на село, дали родителите ви са бедни – всичко това не би трябвало да има никакво значение, ако вие самите не му придадете такова. Ако сте надградили основата, която родителите ви са ви дали, това е само повод за гордост.

2. От миналото си.

Всеки има своите грешки в миналото. Никой не се е родил научен или идеален. Ако не можете да се примирите с миналото си и да го обикнете, малко вероятно е да градите достойно бъдеще.

3. От избора си на кариера.

Човек е склонен да се хвали със заплатата си и това някак си определя престижа на работата. Всъщност един музикант получава почти минимална заплата, но не е ли изкуството едно от чудесата на света? Никога не се срамувайте от професията си. Ако правите това, което ви носи радост и удовлетворение, значи сте щастливци.

4. Неспособност да направите нещо.

Със сигурност някой някога ви се е подиграл за нещо, което не сте могли да направите. Почти всеки има такива спомени още от училище. Това всъщност говори лошо за човека с подигравките, а не за вас. Ако сте сгрешили и сте се научили, добре. Ако сте сгрешили и след като сте се научили, сте показали и на друг, още по-добре. Ако страдате от физическо увреждане или просто сте неспособни да направите нещо, това просто означава, че силните ви страни са другаде.

5. От избора си на партньор.

Разбира се, че е важно мнението на родителите и на най-близките ви, но всъщност те невинаги са прави. Понякога, когато сме влюбени и ни е „ударила сляпата неделя“, не виждаме много издайнически признаци, че човекът не е за нас. Но и обратното важи с пълна сила. Затова, ако човекът се държи добре с вас, грижовен е, постоянен и сериозен е във връзката ви и най-вече вие се харесвате такива, каквито сте в неговата компания, не слушайте какво казват другите.

6. От избора си на приятели.

Случва се семейството да не одобрява приятелите ни, защото смятат, че не са достатъчно добри за нас. Ако чувствате, че приятелите ви са искрени и добронамерени и ви обичат от сърце, нищо друго няма значение. Може само да се радвате, че имате в живота си хора, които ги е грижа за вас и които са честни и открити в отношението си към вас.