Откакто свят светува, човекът все робува на някакви обществени норми, стандарти, стереотипи, които са възприети за правилни. Всичко извън тях се възприема като отклонение от нормата. На човека се лепва етикет „различен“, „странен“, „периферен“, „маргинален“ или нещо по-лошо. Важно е да спазваме общите закони на живот, след като сме част от едно общество, но когато не вредим на никого, е по-важно да следваме своя път, своя избор, повика на сърцето си и да не се отказваме от онова, което ни прави щастливи.

Затова спрете да се срамувате от тези неща:

7. От това, което не можете да си позволите.

По принцип е хубаво човек да подбира обкръжението си според близки интереси и сходен социален статус. Когато има драстични разминавания, обикновено възникват конфликти и дразги. В никакъв случай обаче не бива да се срамувате, ако не можете да си позволите маркови неща и дрехи. Живейте в рамките на своите средства и се гордейте с това. Етикетите не бива да определят живота ви. Така и другите ще ви уважават заради това, което сте, а не заради това, което имате.

8. От външния си вид.

Това с килограмите и външния вид се формира още в училище и понякога остава като траен комплекс. Опитайте се да разберете, че най-важно е здравето и няма никакво значение как изглеждате. Правете, каквото зависи от вас, за да се поддържате спретнати, чисти, свежи. Една усмивка ще ви направи по-красиви от дългите мигли. Първо трябва да се харесвате вие, за да ви харесат и другите.

9. От това, което ядете.

Ако сте заобиколени от маниаци по здравословното хранене, могат да ви накарат да се чувствате виновни, че си угаждате и обичате да си похапвате. Стига да не прекалявате с вредните калории, изобщо не се оставяйте някой да ви внуши, че трябва да се измъчвате с храни, които не са ви по вкуса.

10. От това, че не спортувате.

Спортът е важен за здравето, това не го отрича никой. Но не всеки обича или има възможност да спортува. Ако имате приятели, които стават в 5 сутринта, за да бягат на стадиона преди работа, е похвално за волята и режима им на живот. Не се чувствайте виновни обаче, че вие предпочитате да поспите до 8. Тялото ви подсказва от какво имате нужда.

11. От това, че сте различни.

Стереотипите понякога могат да бъдат вредни и опасни. Обикновено хората с по-силна психика издържат да бъдат различни в едно общество, което не толерира различността. Вместо да се опитвате да се впишете в мнозинството и да се слеете с другите, ценете своята различност и намерете начин да я използвате като свое предимство.

Цветелина Велчева

Към първата част ТУК.