Бебето е вкъщи, а наред със стреса и новите грижи, безкрайния му плач и нощното будуване, жената не винаги се чувства комфортно с тялото си. От една страна са болките, от други умората и депресията.
Сега обаче на става дума за това, а за 2 сериозни проблема, които тя се притеснява да говори дори с приятелки. Срамува се да сподели и с гинеколога, когато ходи на контролен преглед, обясняват специалисти на Parents.

Болки и неприятни усещания по време на секс

Това може да се дължи на "изсъхването" на вагиналната лигавица: тъканите губят тонуса и еластичността си, колагеновите влакна се разрушават. Това не само изглежда грозно и притеснително. По време на секс това може да е причина за болка, нараняване на влагалището и намаляване на чувствителността.
Между другото, подобни проблеми могат да бъдат провокирани не само от бременността и раждането, но и от някои операции, от резките колебания в теглото, от хормоналния дисбаланс.
Не можете да търпите и се срамувате - тази ситуация е обратима, ако посетите лекар навреме. Има упражнения, тренировки, които ще тренират мускулите на влагалището и ще помогнат за по-бързото възстановяване. В ранните етапи тези методи ще помогнат.
Според статистиката 70% от жените след раждане имат необратими нарушения на тазовото дъно. Това са последствията от наранявания на перинеума, които родилките са получили по време на епизиотомия или при травми при раждане по естествен път. Сега по целия свят подобни интервенции се опитват да бъдат сведени до минимум.

Изпускане на урина

Много жени над 35 години страдат от този проблем, но се срамуват да го признаят.
В риск са майки след няколко бременности или тежки раждания.
Ако майка ви е страдала от подобен проблем, това също е рисков фактор.
По-висока е опасността и за тези с наднормено тегло, диабет, след операции на тазовите органи. Всички тези състояния повишават риска от стрес инконтиненция.

Новите родители