Бабите и дядовците са незаменими помощници на младите родители и често прекарват много време със своите внуци. Но понякога се налага да се изправят пред сериозни предизвикателства, за да се харесат и изпълнят в крайна сметка своята мисия. Предлагаме ви 10 златни правила, които да ви помогнат да станете перфектните баба и дядо за своите внуци и в същото време да не отнемате ролята на родителите в отглеждането на техните малчугани.

1. Никога не се появявайте изненадващо на вратата

Задължително предупредете семейството за посещението. Възможно е в този ден те да имат други планове. След като пристигнете, с децата се отнасяйте като член на семейството, а не като гост. И помогнете на майката, ако има нужда да я отмените в някое от битовите й задължения. Така всички ще ви се радват и ще ви бъдат благодарни, а появата ви няма да предизвиква досадно мърморене и мръщене.

2. Ако случайно се скарате с децата, опитайте веднага да постигнете мир

Може да се случи да имате недоразумения или да поспорите, но е важно бабите и дядовците винаги да правят първата стъпка за помирение, макар да са по-възрастни. Именно от позицията на най-възрастни и най-мъдри те трябва да се стремят да поддържат и възстановят мира в семейството, дори ако се чувстват лично засегнати.

3. Спазвайте установения ред

Не променяйте никога правилата, наложени от родителите, дори да смятате, че те грешат в отглеждането на децата си. Спомнете си как на тяхната възраст сте се дразнили от натрапчивата намеса на вашите родители, когато сами сте отглеждали своите деца. Всеки има право на грешки, а вие може само деликатно да ги посочите, без да се намесвате. За да бъдете добри баба и дядо, трябва да се приспособите, а не да приспособявате другите към своите навици и очаквания.

4. Хвалете децата – и внуците, и младото семейство

Дори да смятате, че могат да направят нещо по-различно, никога не пестете добрите думи. Това ще ги окуражи, а и така ще ви харесват много повече.

5. Показвайте еднаква привързаност към всички внуци

Не фаворизирайте едно от децата, тъй като така страдат останалите и техните семейства. Бабите и дядовците трябва да бъдат опорна точка, да са символ на справедливостта, а не причина за напрежение между братя и сестри.

6. Никога не принизявайте децата си като родители

Не си позволявайте да критикувате дъщеря си като майка за всяка грешка, която направи. Така я обиждате, подхранвате несигурността и страховете й, а и рискувате да влошите отношенията си. Ако наистина трябва да й кажете нещо важно, направете го конструктивно. Вместо да критикувате и обяснявате колко е грешно, предложете да опита по друг начин.

7. Предлагайте съвети и помощ, без да очаквате да бъдат приети

Така давате възможност на децата и внуците да чуят и оценят думите ви, без да се чувстват задължени да правят това, което препоръчвате. А ако случайно се наложи да подкрепите семейството финансово, в никакъв случай не налагайте своята воля каква кола или къща да изберат.

Продължава на страницата на Новите родители