„Аз моите деца съм си ги отгледала отдавна!“ – е реплика, която може да се чуе от не една и две баби.

Тъй като познавам и едната, и другата крайност, бих искала да отправя към вас покана да споделите своя опит и своето мнение относно това дали бабата е длъжна да гледа внуците си безвъзмездно.

Все пак не става дума за онези баби, които настояват да си гледат внуците и дори се месят повече, отколкото би ви се искало, а за тези, които имат против и не го правят на драго сърце въпреки безспорната си обич.

От една страна, бабата вече наистина е отгледала своите деца. Грижата за деца е изключително отговорна дейност, а на възрастните хора им е още по-трудно, понякога дори непосилно да тичат след двугодишното, което е като торпедо и буквално иска да сложи всяко нещо в устата си, да пипне всяка вещ, да счупи и да събори за рекорд колкото се може повече от скъпите и опасните вещи у дома. Бабата е работила цял живот. Не е ли дошло времето да обърне внимание на себе си? Може би иска да пътува, докато е все още жизнена и има тази възможност? Може би иска да оплете най-накрая онзи пуловер? Може би иска да прочете книгите, за които така и не й остана време? Може би иска просто да се наслаждава на свободата си и да си почива? Интересно тогава защо да не й се предлага съответното възнаграждение за помощта, която предлага? Вместо да ходят на градина или да се грижат детегледачки, вие наемате човек, на когото хем няма да се чувствате длъжни, хем ще знаете, че ще изпълнява ролята си на грижовен „пазач“ с любов и внимание. Така че е съвсем естествено да предложите заплащане за „услугата“ – цял ден се уморява, докато вие спокойно вършите своите задължения, а тя дори не може да се наслади на старините си. Все пак това са последните години от живота й – не й ли се полага да ги прекара както й харесва, а не по задължение?

От друга страна обаче, това все пак е бабата на детето. Едва ли някой й е плащал, когато се е грижила за вас, как би могла да иска пари за собственото си внуче – излиза, че не го обича толкова, колкото вас, така ли? Една кръв сте. Би било обидно да се предлага заплащане на родната баба, която би трябвало да приема гледането на внуците си като привилегия и удоволствие, а не като неприятно задължение или каквото и да е задължение, подлежащо на възнаграждение за положения труд.

Какво мислите вие, вашите баби от кой тип са?

Цветелина Велчева©