„Най-необходимото, най-трудното и главното в музиката е темпото“ и „Без музика всичко би било нищо“. Това са изказвания на Моцарт, роден на 27 януари 1756 г. в Залцбург и починал съвсем млад, само на 35 години във Виена. Според официалната версия от 1994 г. причина за смъртта на гениалния композитор е остра ревматична треска.

По случай годишнината от смъртта на Моцарт (5 декември 1791) подбрахме 10 факта от живота на тази забележителна личност, които впечатляват, удивяват и забавляват.

Факт 1: Музикална игра със зарове

Моцартовата музикална игра със зарове „Указание за композиране на валсове посредством две зарчета“ е система за композиране на музика с помощта на зарове. Методът на Моцарт се състои в това, че при стойности между 2 и 12 може да се избират комбинации те от 11 различни такта. Такива музикални игри със зарове били много популярни в края на ХVІІІ век в Европа и служели за приятно прекарване на времето.

Факт 2: Ядене

Моцарт обичал да похапва кисело зеле с кнедли от черен дроб.

Факт 3: Жени

Моцарт се запознава с бъдещата си съпруга Констанце, която баща му нарича „безсрамница“, в Манхайм. Често описват гениалния композитор като непоправим женкар. Самият той казва в едно от писмата си: „Ако трябваше да се оженя за всички, с които съм се занасял, сигурно щях да имам 200 жени“.

Факт 4: Съвършен слух

Моцарт е имал изключителен слух – бил e в състояние с точност да определи всеки тон, който чувал, и да го подреди правилно в съответната звуковисочинна система, без да му е необходим референтен тон.

Факт 5: Вундеркинд

Моцарт свири на пиано от четиригодишен, а на пет години композира първите си произведения. Като малко момче овладява изключително добре и цигулката. Получава поръчка да напише опера, когато е едва на дванайсет.

Факт 6: Моцарт и Ангъс Йънг

Моцарт и Ангъс Йънг (Ей Си/Ди Си) имат една обща анатомична особеност: Моцарт е бил сравнително нисък, като различни източници посочват за негов ръст от 156 см до 163 см. Така със своите 157 см Ангъс Йънг и гениалният му предшественик на практика са еднакви на височина.

Факт 7: Билярд

Моцарт е бил страстен любител на билярда.

Факт 8: Моцарт и Гьоте

През 1763 г. четиринайсетгодишният Йохан Волфганг фон Гьоте вижда за първи път шестгодишния Моцарт на концерта му във Франкфурт. По-късно писателят споделя следното: „Явление като Моцарт си остава чудо, което не може да се обясни“.

Факт 9: Цапнат в устата

Моцарт е имал доста циничен език. Една негова композиция от 1782 г., шестгласен канон, е озаглавена „Целуни ме отзад“ („Leck mich im Arsch“), като Моцарт е автор и на думите. През 1783 г. той пише в едно писмо следното: „Надявам се не е нужно да казвам, че малко ми пука за Залцбург и още по-малко за архиепископа и аз пикая и на двете!“.

Факт 10: Портативно пиано

Моцарт е имал „портативно пиано“ -  един вид историческо електронно пиано, което винаги носел със себе си на гастроли, за да може да композира по време на пътуването. Това пиано било широко около 90 см, дълбоко 31 см и с отделна подвижна поставка за краката.

Цветелина Велчева по материали от Kirstein.de