Можете ли да си представите свят без спомени? Не можете, нали? Спомените са като малки парченца от един по-голям пъзел – заедно те съставляват цялостната картина на вашия живот. Имаме навика да „изтриваме“ тъжните и да таим в себе си щастливите. Но без значение колко много се стараем, нашият мозък си има свой собствен „зъл“ план по отношение на паметта. Защо помним един куп незначителни неща, но забравяме онези, които искаме да запазим като спомен?

В следващите редове ще се опитаме да разберем логиката на мозъка и ще видим какво можем да направим, за да го накараме да забрави или запомни дадено нещо.

1. Можете да се опитате да се сещате за конкретни думи и числа с помощта на звуци

Ханс Еберстарк – австралийски лингвисти преводач – използва този свой метод, за да запомни думи и числа. Той се концентрира върху начина, по който думите звучат (а не върху тяхното изписване). Веднъж щом чуете думата, най-вероятно ще я запомните, дори и да не знаете какво значи.

2. Можете да принудите мозъка да запомни нещо

Мозъкът ни се опитва да ни предпази от излишната информация. Ако помним всяка малка подробност от нашето ежедневие, най-вероятно ще полудеем. Ако наистина искате да запомните нещо, можете да се опитате да повтаряте ситуацията или събитието периодично, сякаш го разказвате на някого. Това е готин трик, който ще убеди мозъка ви, че въпросната случка е важна за вас.

3. Нашият мозък помни неща, за които дори ние самите не подозираме.

Лекари заръчват на пациент, страдащ от амнезия, да запомни няколко думи. Той не успява. Впоследствие обаче му дават изречения с липсващи думи, които трябва да запълни (същите, които не е могъл да запомни). Учудващото в случая е, че успява. Как така? Работата е там, че нашият мозък помни неща, за които дори ние самите не подозираме.