Във времена на всякакви новаторски фитнес програми и други форми на движение специалистите продължават да препоръчват практикуването на прости упражнения, които всеки може да изпълнява. Анкета на „Хъфингтън поуст" сред професионалисти в медицината и спорта показва десетте най-добри форми на тренировка, с които можете да започнете днес и да продължите докато решите.

1. Вървене

Консенсусът между специалистите е еднозначен - нищо не е по-добро от разходката. Упражнението е функционално (използва се за придвижване), достъпно (не е необходима фитнес зала или физкултурен салон), и „подходящо за всички възрасти и възможности", според Мишел Уолтърс-Едуардс, ръководител на Департамента по здраве и човешки възможности в Университета в Меримаунт.

Най-хубавото е, че вървенето отстранява риска от ранна смърт, високо кръвно налягане и депресия, казва Адам Райт, който е персонален инструктор в Ню Йорк.

2. Тичане

Следващото ниво? Затичайте се. Това заздравява краката и тялото, поддържа колената и таза здрави, помага за сърцето и горенето на калории, дори когато си почиваме. Това обобщение прави Джо Инглиш, който е треньор по лека атлетика в Портланд и автор на статии за движението и храненето. „С напредването на възрастта трябва да забавим темпото, но тичането поддържа тялото активно и здраво с всички предимства на това," казва Инглиш.

3. Кляканe

Ако от кляканията краката ви омекват като на „новородена сърничка", значи трябва да ги правите по-често, смята Кристофър Степиен, който е специалист по спортна терапия и хронични болки от Ню Джърси.

Кляканията предпазват от болки в кръста, таза, коленете и глезените. Те увеличават гъвкавостта и баланса, както и поддържат на ниво връзката между мозъка и мускулите. В напреднала възраст те помагат и за проблеми с простатата, като „подобряват движението на телесните флуиди до всички тъкани, органи и жлезите в долната част на тялото", допълва Степиен.

4. Турско ставане

Не сте чували за това упражнение? Идеята е докато държите медицинска топка или друга тежест над главата ви с напълно изпъната ръка, да преминете от напълно легнало в напълно изправено положение и обратно. Това е „най-практичното упражнение за цялото тяло", според Кели Кофи, която е персонален треньор от щата Масачузетс.

Дори да изпълните само част от него или не държите тежест, пак ще подобрите силата, координацията и баланса на тялото, казва Кофи.