Световноизвестният готвач, писател и носител на „Еми” Антъни Бурден, който почина на 8 юни тази година, дава десет безценни съвета как да се държим в Токио, ако някога имаме щастието да посетим този град на бъдещето.

1. Не давайте бакшиши!

Бакшишите са неприемливи за шофьорите на таксита, фризьорите, портиерите и барманите. Това е заради японската култура на гостоприемството, известна като омотенаши. Хората не само не очакват допълнителни пари – те няма да ги приемат. Само в някои ресторанти бакшишът е включен в сметката. Ако оставите повече пари някъде, не се изненадвайте, ако келнерът ви подгони по улицата, за да ви ги върне.

2. Вървете отдясно

С население от 35 милиона, Токио е една от най-гъстонаселените столици в света. Но тълпите са много дисциплинирани. Пешеходците следват неписаното правило да вървят отляво на тротоара – точно както колите по пътя (които се движат както във Великобритания). Изключение правят ескалаторите, където стоите отляво и вървите отдясно (изключение от правилото е град Осака).

3. Пийте навън, пушете вътре

Колкото по-затворено е едно помещение, толкова по-вероятно е да ви позволят да пушите там. В много от влаковете има вагони за пушачи. Цигарите обаче са забранени по повечето тротоари, освен около обществените пепелници. Уличните патрули спират хората, които вървят и пушат (наричат ги аруки-табако). Да си отвориш бира в метрото на път за къщи обаче е многообичана традиция.

4. Ползвате една карта за всички влакове и автобуси

Влаковата система на Токио всъщност е мрежа от три компании. Картите Сука и Пасмо позволяват на хората за ползват спокойно всички линии.

5. Навсякъде има места за тишина


Снимка: kanzilyou / Shutterstock

От скритите зад небостъргачи храмове до канала в Накамегуро, никога няма да бъдете далеч от някой оазис на тишината и спокойствието. Някое малко кафене, забутано кварталче или мишмаш от супермодерна архитектура и древни сгради – Токио дава възможност да останете насаме с мислите си.

6. Японските бани

Обществените бани сенто са прекрасна останка от времената, когато в повечето къщи не е имало вани. Те може да са ярки и модерни, с бълбукащи джакузита и уханни сапуни, или порутени махленски институции със сешоари от 60-те години на миналия век, но ги има. И навсякъде посещението струва 450 йени.

7. Думата, която все чувате, означава „добре дошли”

След няколко дни в Токио вероятно ще се запитате „Какво е това, което всички казват, щом вляза?” Най-вероятно е ирашшаймасе – учтивата форма на „Добре дошли!” Може би ще ви се прииска да отвърнете с „Благодаря”, но по традиция отговор не се изисква. Достатъчно е леко и приятелски да се поклоните.

8. Сушито наистина е страхотно


Снимка: gjee / Shutterstock.com

Прочутото тържище за риба тон в Цукиджи отваря в 5 сутринта, но безплатните билети за търговете обикновено са свършили до 4. Дори и да не успеете да се вредите обаче, в района ще намерите най-прясното суши, което някога сте опитвали. Трябва обаче да идете рано, защото стотиците магазинчета и ресторантчета често започват да затварят около 1 следобед. 

9. Безплатният интернет е рядкост

Броят на местата с безплатен Wi-Fi в Япония се увеличава, но недейте да разчитате на това. Обикновено безплатната услуга е само за онези, които вече имат договор с доставчика – дори в места като Старбъкс трябва предварително да си направите акаунт. На летищата обаче може да си наемете джобно Wi-Fi устройство, което да ползвате само вие.

10. Прозрачните чадъри са най-добри

Дори по време на ваканция понякога вали. Ако сте в Япония, когато това стане, имате късмет – ще ви се отвори възможност да си вземете прозрачен чадър. Иновацията е толкова проста, че не е ясно защо не е популярна и в другите страни. Щом падне първата капка дъжд, ще ги намерите навсякъде по улиците на цени между 300 и 500 йени. Но внимавайте – чадърите са една от най-крадените вещи в Япония.

CNN

Gallery

 Sean Pavone / Shutterstock