Колкото по-дълго време сте приятел с някого, толкова по-скъп става той за вас. Трудно е да прекъснете връзка със старите си другари, но понякога се налага да си отворите очите и да предприемете някои действия. Ето няколко сигурни признака, че общуването с даден човек ви натоварва и трудно би могло да се определи като двустранно и пълноценно приятелство.

1. Не се радва на вашите успехи.

Много е лесно да допуснеш някого да поплаче на рамото ти и да му съчувстваш, когато е на дъното, изпитвайки вътрешно задоволство, че не си на негово място. Опитайте да се радвате на успехите на приятелите си. Ако човекът срещу вас ви завижда или ви прекъсва, когато искате да му разкажете за постигнатото, то значи със сигурност чувствата му към вас не са искрени.

2. Ревнува ви и ви държи сметка.

Приятелите не са гаджета. Всичко, което ви ограничава и потиска, не е добре за вас. Ако един приятел постоянно ви кара да се чувствате виновни, че излизате с други хора, че не му се обаждате достатъчно често, значи може би проявява собственически чувства към вас, което е вредно за всяка връзка.

3. Чувствате се изтощени, след като сте говорили с този човек.

Ако общуването с някого ви натоварва, то инстинктивно ще го разредите, докато накрая не го преустановите напълно. Никой няма нужда от критик на пълен работен ден в живота си.

4. Имате желание да скриете нещо от този човек.

Ако вашият приятел или приятелка ви карат да се чувствате виновни и понякога умишлено не му казвате всичко или криете нещо от него, то това означава, че не се чувствате свободно с този човек и не сте себе си. Приятелство, в което на някого му се налага да прикрива истината или част от себе си, защото се страхува от реакцията от отсрещната страна, не може да продължи дълго.

5. Обажда ви се по всяко време и настоява да го изслушате.

Ако приятелят или приятелката ви говори само за себе си, без да се интересува от вас, ако ви звъни по всяко време на деня, без да пита какво правите, удобно ли е и т.н., то със сигурност това е част от характера на човека и няма да се промени. Или кажете как се чувствате в прав текст, или правете всичко възможно да прекъснете разговора.

6. Изтъква своите качества пред вашите недостатъци.

Ако приятелят ви е човек, който обича да се самоизтъква – особено ако е за сметка на вас – значи не е искрен и добър човек. Самохвалковците често са въздух под налягане и хора, на които не може да се разчита.

7. Копира облеклото и поведението ви.

Често срещано явление при момичетата. Ако приятелката ви изведнъж си направи прическа като вашата или започне да си купува дрехи като вашите, не се чувствайте поласкани. Трябва да ви светне червена лампичка, че тук става дума за някакви нездравословни отношения, които няма да доведат до нищо добро. Нищо чудно утре да поиска да ви вземе и гаджето.

8. Говори само за себе си.

Приятелството е двупосочен процес. Ако единият говори постоянно за себе си и не дава думата на другия или бързо се отегчава, когато все пак я вземе, то значи, че вие сте просто слушател, но не и приятел. Направете си експеримент – обадете се и започнете да говорите за себе си, без да дадете възможност на човека отсреща да ви прекъсне. Вижте накъде отиват нещата и при следващия разговор проверете колко от нещата, които сте разказали, ги е запомнил.

9. Между вас има постоянно съревнование.

Ако приятелят ви се отнася снизходително към вас и към нещата, които притежавате или правите, ако постоянно изтъква своите по-скъпи материални придобивки за сметка на вашите и това е тенденция, в случая става дума за състезание, в което сте въвлечени неволно и от което не може да има победител, а само губещ – приятелството ви.

10. Чувствате, че ви използва.

Ако приятелят ви постоянно ви използва, искайки услуги от вас – да го закарате някъде, да му заемете пари, да му заемете книга или друго, значи отношенията ви се градят на базата на някаква изгода. Такива хора виждат другите само като помощно средство по пътя към някаква скрита или явна цел. Не се оставяйте да бъдете манипулирани.

Приятелството трябва да бъде просто и да носи щастие. Ако не е така, значи не е приятелство.

Цветелина Велчева