През годините учените успяха да разкрият много от мистериите и недостатъците на човешкия мозък, заровени дълбоко в нашата психика, пише BrightSide.

Именно поради тази причина днес ви подканваме на едно пътешествие във вашата собствена глава, което ще ви разкрие повече за начина, по който съзнанието функционира. 

1. Постоянно променяме спомените си

Имаме навика да гледаме на нашите спомени като кратки филми или видео клипове. Като на неща, които стоят на някой "рафт" в мозъка - в безопасност и непроменими. Оказва се обаче, че спомените за минали събития се променят всеки път, когато решим да си ги припомним.

Тяхното съдържание е повлияно от изчерпване на паметта и от събития, настъпили в по-близкото минало. Например, нямате ясни спомени от всички хора, които са се присъединили към едно семейство преди няколко години, но тъй като вашата леля никога не пропуска подобни събития, умът ви в крайна сметка я включва в спомените - дори ако тя отсъства в този конкретен случай.

2. Можем да имаме само ограничен брой приятели

Чували ли сте за числото на Дънбар? Според психолозите и социолозите, които са го измислили, то показва максималният брой хора, с които човек може да поддържа близки връзки. Така че дори и да имате хиляди "приятели" във Facebook, можете да поддържате смислена комуникация само с 50-200 от тях.

3. Чувстваме се по-щастливи, когато сме заети

Представете си, че сте на летището и трябва да вземете багажа. След десет минути достигате до зоната за искане и незабавно събирате куфара си.

И сега, малко по-различна ситуация. Намирате пряк път и успявате да стигнете до въртележката на багажа само за две минути. След това оставите останалите осем минути, докато чакате куфара да се появи.

И в двата случая не ви необходими повече от десет минути, за да вземете багажа. Във втория сценарий обаче вероятно сте се чувствали по-нетърпеливи и недоволни. Това се дължи на факта, че нашият мозък не харесва да бъде празен и предпочита да остане зает вместо това. И за всяка завършена задача, той ни възнаграждава с допамина, хормона на щастието.

4. Можем да запомним само 3-4 неща наведнъж

Изследванията показват, че нашият мозък не може да съхранява повече от 3-4 броя информация наведнъж. Освен това тази информация може да бъде запазена само за 20-30 секунди. След това, ние я забравяме, освен ако не си го припомняме отново и отново.

Например, вие шофирате и говорите по телефона (не правете това!). Лицето на другия край ви дава номер, но не можете да го напишете, затова опитате да го запомните. Вие повтаряте номера отново и отново, за да го запазите във вашата краткотрайна памет, докато не можете да го изключите и да го запишете.

Между другото, фактът, че намираме по-лесно да си спомним 3-4 броя информация наведнъж, обяснява защо толкова много неща се състоят от 3-4 цифри или линии. Това важи за номерата на телефонните и кредитни карти и дори към параграфа, който четете!

5. Нашето визуално възприятие на нещата се различава от действителния им вид

Мозъкът ни непрекъснато обработва информацията, получена от сетивните органи. Той анализира визуални образи и ги интерпретира в достъпна за нас форма. Например, причината, поради която можем бързо да четем текст, е фактът, че всъщност не го четем. Ние просто забелязваме първата и последната буква от всяка дума и интуитивно попълваме останалите, въз основа на наше минало преживяване.