Понякога чувстваме, че носим на раменете си огромна отговорност и всички несправедливости на света. В такива моменти виждаме като единствен изход просто да си измием ръцете и да си гледаме собствения живот. Но най-важното нещо в такива моменти е да помним, че нещата рано или късно ще се оправят!

Следващите 10 проникновени книги ще ви вдъхновят да не се предавате никога.

“Споделен живот” от Джоди Пику

Ана е само на 13 години, но вече е претърпяла множество операции. Сега тя е здрава, но сестра й е болна от левкемия и родителите й правят всичко, за да я спасят. Оказва се че, Анна е генетично копие на по-голямата си сестра. Това обстоятелство я кара да вземе много сериозни решения.

“Искрица живот” от Ерих Мария Ремарк

Действието се развива в Германия, във време на война и концентрационни лагери; хора, лишени от свобода, любов, надежда и от самия живот. Но като се имат един друг нищо не може да ги повали. Всичко, което имат е искрата на живота, която никога няма да избледнее. Тя ще им даде сили да се усмихнат дори на прага на смъртта и ще бъде светлината в ужасната тъмнина.

“Изворът” от Айн Ранд

Този роман е първият голям литературен успех на авторката и е включен в редица списъци с някои от най-продаваните книги. Главният герой на романа, Хауърд Роърк, е млад архитект, който не позволява на обществото да определи художествения и личния му възглед. Фанатичният консерватизъм на околните го принуждава да вземе извънредни мерки и да докаже, че един човек е в състояние да промени света към по-добро.

“Никога не ме оставяй” от Кадзуо Ишигуро

Това е модерна притча, фантастична история с абсолютно реалистичен сюжет, от която ще ви побият тръпки. Това са хора, чиято трагична съдба е предопределена и те го знаят. Те знаят целта на живота им. Те зная целта на смъртта им и въпреки това не се отказват. Това е една от най-трогателните истории за състрадание и безчовечност.

“Мартин Идън” от Джек Лондон

“Оцелява по-силния” е мотото на главния герой на автобиографичния роман на Джек Лондон. Мартин е груб, но много силен и решителен млад мъж, който се опитва да се издигне над своето мизерно положение и да намери място сред литературния елит. Единствената му мотивация е любовта му към Рут Морс. Преди да стане писател, той е прост, необразован моряк. Готов ли е да разкрие истината, скрита зад краткотрайния му успех?

“Едно плюс едно” от Джоджо Мойс

Това е лека и трогателна история, без страхотии, глобални проблеми, морал и патос. Авторът представя по смешен, странен и сложен начин обикновения живот. На всички ни се налага да се справяме с дребни неприятности всеки ден, но Дж. Мойс показва, че големите неща започват от малкото начало.

“Вината в нашите звезди” от Джон Грийн

Тийнейджъри, които страдат от тежко заболяване няма да се предадат лесно. Те все още са тийнейджъри - нервни, експлозивни, бунтовници - които мразят и обичат силно. Хейзъл и Огъст не се страхуват от смъртта, а по-скоро от ревността, гнева и неразбирането. Сега те са заедно, но какво ще се случи след това?

“Жажда за живот” от Ървинг Стоун

Романът е биографията на Винсент Ван Гог и доказва, че да си гений е не само дар от Бога, но и ужасно проклятие. Талантливият човек трябва са научи да бъде устойчив, смел и търпелив, за да премине през всички трудности пред предаването на неговите велики идеи за света.

“Живот и съдба” от Василий Гросман

Този роман е “Война и мир” на ХХ век: невероятна и напълно достоверна история. Това е една епична история за Втората световна война, която ще ви преведе през всички кръгове на ада и ще ви потопи в невероятния ужас от това време. Ще видите всякакви хора - живи, истински и реални, точно като вас. Те са тези, които ще продължат да се обичат, да мечтаят, да се надяват и да се борят за по-добро бъдеще.

“Бялo върху черно” от Рубен Давид Гонсалес Гайего

Когато изглежда, че животът е несправедлив и всичко върви надолу, просто отворете тази книга и се потопете в света на героите й: хора с увреждания. Техният оптимизъм и напълно неконвенционален поглед върху  конвенционалните неща ще ви накара да се почувствате отново  живи.