10 причини защо не можете да спрете да ядете

06 май 2019 г., 13:00
10690

Shutterstock

Изпитвате постоянна нужда да дъвчете нещо? Първо, важно е да разберете защо сте гладни (и въобще дали това е така).

Ето как да установите това.

1. Жажда

Гладни сте, въпреки че наскоро сте яли? Спомнете си кога за последно сте пили вода. Консумирайте една чаша и изчакайте известно време. Чувството на глад може да отшуми и дори да осъзнаете, че то изобщо не е съществувало.

Правилото: Накарайте тялото си да свикне с консумацията на големи количества вода сутрин и половин час преди всяко хранене.

2. Празни калории

"Вземете си нещо вкусно." Именно от тук идват празните калории. Дори в малки количества захарните изделия просто възбуждат апетита, но не насищат тялото с полезни хранителни вещества.

Правилото: Избягвайте бързите въглехидрати и се опитайте да консумирате здравословни продукти.

3. Липса на сън

Как да намалите чувството на глад? Достатъчно е да спите здравословно - в продължение на 7-8. През нощта тялото произвежда мелатонин, който е отговорен не само за правилното функциониране на органите, но и за външния вид.

Правилото: Опитайте се да лягате преди полунощ. По този начин ще изглеждате свежи и красиви на следващата сутрин.

4. Поведение при стрес

По отношение на стреса хората се разделят на 2 категории. Едните дори не успяват да погледнат храна, докато другите знаят, че вкусната торта може да им помогне във всяка трудна ситуация. Ако принадлежите към последните, тогава тази точка се отнася за вас.

Правилото: Не забравяйте, че стресът не е извинение за завладяването на магазините за бонбони. Звъннете на близки хора, говорете за приятни неща, разходете се в парка, отидете на тренировка, прочетете вълнуваща книга или гледайте интересно телевизионно предаване. Направете нещо полезно, вместо да плачете над кофичката със сладолед. Така или иначе се опитваме да направим това.

5. Неподходящи снаксове

Алкохолът обостря апетита. Ето защо трябва да се погрижите за вашето меню, преди да организирате парти с приятели.

Правилото: Изберете леки и здравословни продукти. Всяка напитка има своите тънкости. Брускетите със зеленчуци на скара, например, могат да бъдат идеални за изтъкване вкуса на червеното вино. 

6. Липса на протеини

Протеините трябва да са основна част от вашата диета. Те ни зареждат с жизненост, енергия и чувство на ситост.

Правилото: Плодовете и зеленчуците са полезни, но протеините стоят в основата на всяко хранене. Те могат да бъдат открити в киселото мляко, пилешкото месо, яйцата и много други продукти.

7. Липса на правилните мазнини

Съществуват различни видове мазнини. Хубаво е да намалите консумацията на мазни, пушени или брашнени храни и да зачестите приема на продукти, богати на полезни мазнини. Те трябва да присъстват във вашия списък за пазаруване всяка седмица. Такива храни са: зехтин, червена риба, ядки, авокадо и семена. Не жертвайте основните градивни елементи при преследване на идеалното тяло. Те могат да ви помогнат.

Правилото: Елиминирайте трансмазнините от вашето меню.

8. Лош режим

Принципно човек се храни по около 5 пъти на ден - закуска, обяд, вечеря и две междинни. Не трябва да ги пропускате.

Правилото: Приемайте малки порции на сравнително равни интервали от време.

9. Инстаграм

Тенденцията за качване на красиви ястия в Инстанграм ни кара да мислим за храна постоянно. Ние се ровим в приложението или просто търсим какво да сготвим и изведнъж... огладняваме.

Правилото: Сведете до минимум разглеждането на снимки с храни в интернет.

10. Хранене в движение

Още от малки ни казват, че не трябва да бързаме, докато се храним на масата. Оказва се, че това не е просто прищявка на нашите родители, а много важен принцип на консумация. Когато преглъщаме храната бързо, нашето тяло няма време да "осмисли" какво се случва и започва да иска нови количества от нея.

Правилото: Основното правило е да се отпуснете и да гледате на храната като на приятен ритуал. Друг начин да излъжете тялото си е да дъвчете малки хапки от ястието колкото се може по-дълго време.

Успех при промяната на навиците ви! Всичко е възможно, стъпка по стъпка.

Източник: BrightSide

Ключови думи:
Коментари