Бебенцата са много крехки създания, а новите родители по правило са объркани и уморени. В такава ситуация е лесно да се допуснат грешки, които обаче могат да бъдат опасни за новороденото. Затова събираме няколко от нещата, към които е добре да се отнасяте много внимателно:

Забравят за оригването

Да „помогнете“ на детето да се уригне след всяко хранене може да ви се струва излишно, уморително или просто да забравите за него, но нека ви стане навик - за повечето деца то е изключително необходимо. Иначе въздухът, погълнат с храненето, както и излишното мляко могат да мъчат детето и да го боли коремчето, а това ще измъчи и младата майка.

Дават допълнително вода

По този въпрос много се е спорило през годините, но според данни от последните изследвания не е нужно да се дава вода нито на кърмените бебета, нито на тези, които са на изкуствено хранене – те си доставят достатъчно течности от млякото, независимо дали е майчино или изкуствено. Освен това водата пълни коремчето на бебето излишно и може да предизвика токсичен шок, както смятат някои лекари.

Перат с обикновен прах за пране

Сертифицираните детски препарати за пране не са просто маркетинг. Праховете за възрастни съдържат много химикали, които се натрупват в нежния малък организъм.