Когато успехът действително е голям и стойностен, той бързо става и шумен – за него започват да пишат, да говорят, да създават легенди. Но постигането на самия успех по правило е тихо и незабележимо. Всъщност, това, което протича тихо и незабележимо, движи живота напред чрез свои си правила и постоянство в спазването им. Представяме ви 10 ежедневни ритуала на успешните хора, пише Мениджър Нюз.

1. Винаги спазват ясно установен график сутрин

Когато започваме деня си спокойно, с ясен разум е много по-лесно да се концентрираме върху задачите, които ни предстоят. Но как да стане след като щом отворим очи и стресът ни залива – звънят телефони и аларми, през минута получаваме известия за смс и имейли...Ако денят ви започва така, вместо да създавате нещо ново, вие цял ден отреагирате на проблеми. Постарайте се да направите така, че поне първия час от началото на деня ви да протича различно от всички останали. Спазването на строго установен сутрешен ритуал, който ви помага да се разсъните и хармонизирите, чувствително ще намали усещането за тревожност  и стрес. Помнете: както започнете деня си, така и ще го прекарате.

2. Вършат само това, което наистина е нужно

Отговорът на въпроса „Защо не успявам да се справя с всичко?” е много прост – защото голяма част от нещата, с които се занимаваме са напълно излишни. Тайната за увеличаване на продуктивността не е в извънредната работа, а в умението правилно да се подреждат приоритетите и да се следва предварително съставения работен график. Замислете се само колко често се оплакваме, че времето не ни стига, а после запълваме деня си с маловажни дела, сякаш е безкраен.

3.  Не отлагат за утре това, което трябва да се свърши днес

Докато повечето хора обсъждат какво трябва да се прави, успешните просто го правят. Те знаят, че един добър план, реализиран днес, е много по-печеливш от идеален план, позициониран някъде в неясното бъдеще. Те не чакат „ подходящото време”, „правилните обстоятелства” и т.н., защото са наясно, че корените на подобни нагласи са единствено страх и опасения. Ако виждат, че трябва да се действа, действат тук и сега, защото лично са се убедили, че само така се постига прогрес.

4. Винаги се стремят да обърнат препятствията по пътя си в ползи

Появилото се наскоро направление в психологията „Посттравматичен ръст”, почива на предположението, че повечето хора са способни да трансформират срещнатите по пътя  житейски трудности, несгоди и травми в повишена креативност и интелектуално израстване. Когато представата ни за околния свят като уютно и безопасно място се разбие на парчета, това ни заставя да преосмислим житейската си философия. Проглеждаме отвъд досегашните си хоризонти  и виждаме с нови очи нещата, които до този момент дори не сме забелязвали. В крайна сметка какъв по-добър стимул от този, който да ни тласне да продължим напред?

5. Умеят да дадат всичко от себе и отгоре

Как най-лесно може да се научи нещо ново? Като излезеш от зоната на комфорта и се отдадеш напълно. Да, рутината е по-безопасна, приятна дори понякога. Но за да учиш нови неща, трябва да имаш смелост и желание да се озоваваш в ситуации, в които няма нищо познато или обичайно. Възможно е там да е трудно, затова пък мозъкът ви усвоява нови умения. Когато се борим, ставаме по-силни и по-умни. Затова е полезно да прекараме 10 минути в екстремни условия, отколкото часове в рутина.