Има ли някой, който с нетърпение да очаква началото на работната седмица? Понеделнишката депресия започва още в неделя, късен следобед и трови доброто настроение от почивните дни.  Учените са доказали, че дори мисълта за предстоящия седмичен маратон в работен режим е достатъчна да ни натовари със стрес. Но, както и в много други ситуации, всичко е под властта на личното ни възприятие за реалността. Съществуват 10 прости способа, които ще ви помогнат да преобърнете нервиращото влияние на работното ежедневие във ваша полза.

 1. Уикендът е за запаси от енергия

Естествено, повечето от нас препълват почивните дни със задачите, които не сме успели да свършим през седмицата – пазаруване, чистене, готвене, някои поизостанали документи, които обаче не търпят отлагане за следващия работен цикъл. Колкото и простичък да изглежда този съвет, той трябва да се превърне в навик, а не в пожелание – събота и неделя са за почивка, за презареждане на батериите. Отнасяйте се с разбиране към умората на вашето тяло и вашия ум. Организирайте им почивката, която знаете, че най-добре ги възстановява – повече сън, смяна на обстановката с релаксиращи занимания и т.н.

2. Никави очаквания от предстоящия ден

Спрете да товарите съзнанието си с очаквания от деня понеделник. Това е сравнимо с ходене по минно поле – никога не знаеш къде се крие неприятната изненада. Не ни е дадено да имаме пълен контрол над бъдещето и трябва да намерим точната доза мъдрост, която ни помага да го приемаме такова, каквото е.

3. Във всичко има полза

Разделете се колкото се може по-скоро с мисълта, че нещо изпускате от живота. Не е така, защото на практика имате всичко, което ви е нужно. Започвайте седмицата с нагласата, че правите всичко необходимо, което се изисква от вас. Всяка, дори малка стъпка напред, носи полза, която ще се прояви в бъдеще.

4. Работата – вечна каша

Така е устроен светът и животът, че едва ли някога ще бъдем в идеални отношения с нашата работа. Причината е, че тя постоянно изисква от нас да проявяваме най-силните си качества и всеки ден проверява издръжливостта ни в различни аспекти. Осъзнаете ли това, работата може да се превърне в интересно приключение, пълно с неочаквани изненади.