Съвременният живот е толкова забързан, че нямаме време за малките неща, които ни носят най-много радост – хобитата, разходките, малките жестове на обич. Нямаме достатъчно време да живеем живота си. Движението за „бавен живот“ съществува повече от четвърт век и насърчава по-здравослевоен и хармоничен начин на живот, който преодолява този проблем.

Сайтът Bright Side споделя част от съветите на това движение, които дават възможност на всеки от нас да забави ритъма и да се почувства жив.

1. Оставайте насаме с природата

Природата е източник на енергия, хармония и красота. Когато хората са в хармония с природата, те забравят за проблемите си и се научават да слушат сърцето си. Погледайте звездите вечер, или изгрева от брега на реката, или птиците, които се реят в небето. Тези моменти ще добавят смисъл в живота ви по начин, който трудно може да се изрази с думи.

2. Насладете се на тишината

Имаме огромна нужда на фона на неспирния градски шум, реклами, телефонни обаждания, дори собствените ни разбъркани мисли. Тишината е толкова рядък гост, че сме започнали дори да се боим от него. Но тя може да ни накара да се почувстваме различно, по-добре и да ни помогне да разберем себе си. Опитайте да поканите тишината в живота си, дори за по няколко минути на ден.

3. Разделяйте работата на равни части

Основният момент е да правите нещата с постоянство, независимо дали става дума за работа или домакински задачи. Дори когато ви се струва, че имате прекалено много работа, фокусирайте се върху една задача и не се разсейвайте с друго, докато не приключите. Не забравяйте почивката. Иначе няма да ви остане време за нищо. Работата трябва да носи радост, а не напълно да изсмуква времето и енергията ви.

4. Правете това, което обичате

Докато четете това, през главата ви може да са започнали да минават мисли за творческа реализация. Всеки има творчески таланти, но не всеки от нас ги забелязва и се опитва да ги развие. За да разберете в какво наистина сте добри и какво обичате да правите, трябва имате време да опитате различни неща. Най-различни – рисуване, градинарство, моделиране, писане на стихове, отглеждане на деца... Когато правите това, което обичате, не е ли това истинско щастие.

5. Посещавайте събития, но го правете умерено

Желанието да разнообразим живота си може да се превърне в претоварване с впечатления. Ако отидете на изложба в събота сутринта, после на кино, после на театър и накрая на концерт, всичко се смесва и няма достатъчно време, за да преживеете в цялост случилото се. Всяко от тези преживявания може да ви остави с идеи и усещания, които да запълнят целия ви ден и да пробудят вашата собствена креативност – ако му дадете достатъчно време.

6. Общувайте в реалния живот

Няма нищо по-добро от контакта лице в лице. За да се уверите, че той е част от живота ви, трябва да положите усилия да намалите времето, което прекарвате в комуникация по други канали – телефон, чат, мейл и др. Една среща с приятел може да е много по-смислена от сто обаждания и съобщения. Обърнете внимание на хората, които обичате и отделете време, за да се видите на четири очи и да споделите тайните си. 

7. Оценете вкуса на храната

Човек може да развие специално отношение към храната, което включва целия процес – от избора, през подготовката, до консумацията. Недейте да се втурвате в първия магазин на път от работа. По-добре заделете време за пазаруване, за да купите продукти, произведени наблизо, а не пропътували километри, свежи и сезонни, а не замразени или парникови. Бъдете креативни в готвенето, пуснете си музика, и когато всичко е готово, се насладете на всяка хапка.

8. Съсредоточете се върху релаксацията

Работили сте цяла година и изведнъж изскача прекрасна възможност да обиколите „пет страни за пет дни“, с посещения на всякакви музеи и атракции. Но след подобна  почивка ви трябва още месец да презаредите батериите. Няма нужда да преследвате десетки преживявания наведнъж. Насладете се на всеки момент от почивката си, оставете си време, в което просто да се огледате около себе си, да се запознаете с нови хора и да общувате. Можете да усетите пълнотата на живота само от една разходка по кея или чаша кафе на открито. 

9. Бъдете леко непредсказуеми

Понякога е добре да си позволиш да бъдеш спонтанен и да не правиш никакви планове. Просто се оставете на настроението си и оставете резултатите да ви изненадат. 

10. Учете се от децата

Имали сме детство – и то никъде не е отишло. То продължава да живее във всеки от нас. Общувайте с деца, гледайте как те си взаимодействат със света и в един момент това ще ви помогне да погледнете през техните очи, без болезнените житейски уроци и предразсъдъците, които сте развили като възрастни. Децата не бързат за никъде, те живеят в настоящето и целият смисъл за тях е „тук и сега“. Позволете си понякога да бъдете дете.