По правило смятаме, че разводът е следствие от някакви нерешими екзистенциални проблеми между двама души, че той е плод на продължително мъчение – процес, през който хората са разбрали, че просто не могат да съжителстват един с друг. За такива причини могат да се възприемат изневярата или друг непростим грях. Истината обаче е, че понякога двойките се разделят поради ужасно странни, необясними и на пръв поглед дребнави причини.

Bright Side е подбрал списък от десетте най-абсурдни причини за развод.

1. Социалната мрежа.

Факт е, че голяма част от живота ни преминава в социалните мрежи. В тях съществуват определени неписани закони и правила, които потребителите следват. Добрите приятели „лайкват” снимки, коментират статуси, изразяват публична съпричастност и любов. Половинките също са задължени да го правят и да внимават какво и къде коментират. Например една жена от Индия решава да се разведе, след като мъжът й не променя статуса си във фейсбук от „необвързан” в „женен”.

2. Мръсни съдове.

Най-вероятно често се карате с половинката си кой да измие съдовете. Можете ли да си представите, че една мръсна чаша може да стане повод за развод? Не, ама да. Една американка се развежда със съпруга си, защото постоянно оставял неизмитите съдове в мивката, което според нея било знак на неуважение към нея.

3. Пренебрегване на съобщения.

Ако пишете съобщение на любимия и той не ви отговори, дали ще се обидите? Сигурно – ако това е навик. Дали ще се разведете с него? Едва ли. Една жена от Тайван обаче подала молба за развод, след като мъжът й неколкократно не й отговорил на съобщенията, след като ги е прочел. Дори ги представила като доказателство в съда.

4. Лоши обноски на масата.

Една жена от Кувейт подала молба за развод съвсем скоро след сватбата си, защото мъжът й ядял граха с хляб, а не с вилица. Тя останала шокирана от лошите му маниери на масата и просто не могла да се примири с това. Съвет: хапнете си с любимия грахова яхния, преди да се ожените.

5. Пране.

Един футболен фен англичанин се развел с жена си заради прането. Човекът колекционирал автографи върху тениската си, а любимата му (вече бивша) взела, че я изпрала, в резултат на което всички подписи се изтрили.

6. Грим.

Един мъж се развел с жена си само няколко дни след сватбата, защото я видял за първи път без грим. 34-годишният индиец казал, че изобщо не е толкова хубава, колкото си е мислел. Дори я обвинил в измама, защото използвала толкова много козметика, включително изкуствени мигли.

7. Политически убеждения.

След 22-годишен брак една жена от Калифорния решила да се разведе със съпруга си, след като се скарали за това, че гласувал за Доналд Тръмп. Заявила, че се почувствала абсолютно предадена от човека до себе си и че не можела да се примири с бездната, която зейнала помежду им.

8. Чистене.

През 2009 година една германка се развела с мъжа си след 15-годишен брак. Причината – дошло й до гуша постоянното му чистене. Мислила си, че е свикнала с тази негова особеност, но когато съборил цяла стена в къщата, защото била мръсна, разбрала, че не издържа повече.

9. Любовни писма.

В Италия един дядо на 99 години решил да сложи точка на 77-годишния си брак! Причината била, че намерил писма, които жена му била писала на свой таен любовник през 1940 година. Съпругата му направила всичко по силите си, за да спаси брака им, но той останал непреклонен.

10. Прякор в телефона.

През 2009 година една жена от Саудитска Арабия се развела със съпруга си след 17-годишен брак, когато разбрала какъв е прякорът, с който я нарича. Веднъж преглеждала контактите му в телефона и когато попаднала на своя номер, открила името „Гуантанамо”, затвор за военни в Съединените щати. Жената толкова се обидила, че незабавно подала молба за развод, въпреки че съпругът й се опитал да я убеди, че това е просто невинна шега.

Превод: Цветелина Велчева