Не всички котки са луди по кутии. Но истинските фенове биха оценили кутия от всякакъв вид и размер – в големите ще се разположат нашироко и удобно, в малките ще се свият на топка и ще се сгушат уютно. Да, такива са котките…

Повечето стопани на котки ще се съгласят, че е достатъчно да поставите един кашон на пода и до няколко минути ще е запълнен с топка пух.

Но защо котките са луди по кутии и кашони?

Сигурно знаете, че котките не обичат прекалено широките пространства, а по-тесни, в които могат да се поберат – чекмеджета, между телевизора и дивидито, на рафта между книгите и т.н. Какво е общото между тези пространства? Съвсем очевидно – всички те са скрити места, което осигурява любимото за котките чувство на независимост и потайност, един вид остават скрити от погледите и се шмугват на сигурно в своята крепост скривалище.

Всъщност любовта към кутиите и скритите, тесни пространства е заложено в природата на котките. Дивите котки също ги обожават. Естествено насред джунглата няма да откриете кой знае колко кутии, но съществуват достатъчно местенца като скривалища, които създават същото усещане за уют и защитеност.

Европейските и африканските диви котки са най-близките братовчеди на нашите домашни любимци. Съдейки по външния им вид и тяхното поведение, доста приличат на домашните котки.

Европейските и африканските диви котки не си строят собствено убежище, а използват такова, което вече е създадено от природата – като например тесни кухини в някое паднало дърво, естествени дупки между скали или изоставени гнезда на някоя голяма земна птица.

Убежището е идеалното място за дивите котки да се предпазят от други хищници или от лошото време. Само ако няма наблизо такова място, дивата котка е склонна да се покатери на дърво, за да се спаси. Малките котенца, които са в подобно убежище, увеличават шансовете си да оцелеят.

От друга страна, домашните котки не се нуждаят от защита срещу хищници. Затова имайте предвид, че усиленото им търсене на скривалище не е съзнателен акт за оцеляване, а работи по-скоро на генетично ниво. Няма да е пресилено, ако кажем, че в това отношение вашата домашна котка изобщо няма съзнанието, че е домашна. Разбира се, една от основните причини да се стремят към скрити места, е чувството на удобство и уединение. Да не забравяме, че котките са независими същества.

Като се замислим, и ние, хората, не сме кой знае колко различни от котките в това отношение. Едно от най-приятните чувства на света  е да се сгушим под топлото одеяло в студена зимна вечер. Или когато се чувстваме тъжни. Това е нещо като материална и емоционална защита от външния свят.

Цветелина Велчева по материали от pet-happy.com