Хората по света не говорят на един-единствен език. По настоящи оценки на учените човечеството общува помежду си на около 7000 различни езика. Разпределението им не е случайно и хаотично. Така например много повече езици функционират в горещите тропически региони, отколкото в тези с умерен климат. Така например относително малкият остров Нова Гвинея е дом на около 900 езика, докато Русия, която е 20 пъти по-голяма, е дом на само 105 езика.

Ново изследване на учени от различни области е установило, че множество социални и климатични фактори допринасят за моделите на разпространение на езиците по света, както и за плътността им в различните географски райони. На някои места ключови фактори са топографията, климатът или наличието на природни ресурси. В други места и епохи ключови са били история на войните в региона, политическите организации или стратегиите за оцеляване на различните социални групи.

Богатството и разнообразието на езиците е играло важна роля за живота и комуникацията на различните групи хора на планетата и изобщо за вида на Homo sapiens. Новият модел се оказва поразително успешен в обяснението на разпространението на множеството езици по територията на планетата.

Източник: Science Alert