Защо е важно да похапваме чесън?

20 юни 2019 г., 16:00
1242

Shutterstock

Човечеството използва чесън повече от три хиляди години. През Първата световна война хирурзите са използвали чесъна като противовъзпалително средство при лечение на рани, за да предотвратят появата на инфекции. Ето защо и днес можете да чуете, че най-доброто естествено средство срещу вируси е именно чесънът.

Той е източник на жизненоважното химично съединение алицин, което е чудесно терапевтично средство. Заради високото ниво на алицин чесънът предотвратява окисляването на лошия холестерол. Това го прави успешно оръжие в борбата с хипертонията. Според изследвания приемът на чесън може да свали високото кръвно с до 8%. Има кардиозащитно действие и предотвратява развитието на атеросклероза. Същият този алицин, който съдържа сяра, е виновникът и за аромата на чесъна. Освен алицин, чесънът съдържа още фосфор, калций и желязо, йод, сяра, хлор, алицин и е полезен за диабетици, защото има свойството да понижава кръвната захар.

Чесънът облекчава симптомите на астма, тъй като влияе благоприятно на дихателните пътища. При настъпването на астматичен пристъп три сурови скилидки могат да помогнат за по-лесното му овладяване.

Чесънът се слави и с регенериращ и подмладяващ ефект, тъй като въздейства благоприятно на ръста и делението на клетките. А ако по време на вечеря избягвате чесъна заради миризмата му, пропускате да се възползвате от качествата му като афродизиак. Доказано е, че той повишава либидото.

Чесънът е отлично оръжие в борбата с глистите и редица стомашни проблеми като колит и други. Той не влияе на полезните организми в стомаха, но действа разрушително на вредните бактерии. Затова е добър помощник и при състояния като диария и дизентерия.

Най-полезен е чесънът в суров вид. Ако похапвате дори само една скилидка на ден, си подсигурявате добро здраве и добра защита на имунната система. В случай че готвите с чесън, добавете го накрая, за да не изгуби полезните си вещества поради високата температура.

Цветелина Велчева

Коментари