Стартира амбициозен експеримент, който трябва да позволи горещината на вулкан в щата Орегон да бъде превърната в топлинна енергия. Процесът е зелен, ефикасен и... причинява земетресения, пише PopSci.

Работата по проекта стартира миналия октомври, когато екип от учени и инженери започва да изпомпва 41 милиона литра подземна вода от известния вулкан Нюбъри в щата Орегон. Учените копаят на повече от 3 000 метра в земните недра, където температурата достига 150 градуса. Точно това е и тяхната цел - ако всичко върви по план, компания на име AltaRock Energy ще изпомпа нагорещената вода от недрата и ще я използва за захранване на турбини и осигуряване на възобновяема енергия на голяма част от околността.

При разкопките водата се освобождава с огромно налягане и удря скалите със сила, равна на 1 тон на квадратен сантиметър. От това естествените процепи в скалите се разширяват още повече и се превръщат в цели тунели. Скоро след началото на разкопките учените засичат и първото земетресение. До момента те са регистрирали още 219 такива.

Процеси като този се наричат "повишено геотермално инженерство" и използват вече съществуващи естествени разломи в земята, за извличането на чиста енергия. Технологията се използва само на места, където дълбоко под земята има природни хидротермални резервоари. В САЩ това е единствено територията на северозападните щати. Освен това този метод за чиста енергия изобщо не е евтин - очаква се целият проект около Нюбъри да струва 44 милиона долара, докато традиционните геотермални проекти струват между 5 и 20 милиона долара. Дори още по-притеснителни в дългосрочен план са неизвестните природни ефекти, които разкопките могат да предизвикат. Повишеното геотермално инженерство е нов и относително неизпробван подход. А за жителите на намиращия се наблизо 170-хиляден град Бенд фразата +200 земетресения" не поражда особено спокойствие.