Този късометражен филм на Гавин Хефернан и Харун Мехмединович, кръстен подобаващо Skyglow, експериментира с таймлапс технологията, за да ни покаже какво щеше да бъде, ако можехме да виждаме звездите над гъсто населените градове в Северна Америка, пише A Plus.

Светлинното замърсяване в тези райони (от небостъргачите, домовете и др. подобни постройки) на практика заличават следите от звездите в атмосферата.  Така например ако се намирате в Лос Анджалис или  Ню Йорк и погледнете нагоре през нощта, ще ви посрещне единствено мрак.

Ако обаче оставите тези райони зад гърба си и посетите селските околности, ще видите истинската красота на небето.

Какво щеше да бъде, ако и градовете изглеждаха по този начин?

Скот Кардел от The International Dark-Sky Association заяви пред "Гардиън", че липсата на изпъстрени със звезди небета ни осакатява по един или друг начин. И е прав. "Всички наши предци са поглеждали към пълните с звезди небеса, за да потърсят вдъхновение по отношение на изкуството, литературата, религията, науката и философията."

Междувременно Стивън Локли - професор от медицинското училище на Харвард - твърди, че 24-часовата светлина е нещо неестествено и може да доведе до здравни проблеми. Например ускорен пулс, по-висока температура и невъзможност на тялото ни да произвежда мелатонин.

Авторите на клипа заявиха пред "Тайм", че се надяват техния филм да накара хората да се замислят над въпроса за светлинното замърсяване. Нещо повече - те си сътрудничат с The International Dark Sky Association, за да променят нещата към добро.