С тези сладки муцуни, мека козина и влюбени очи, кучетата просто са направени за гушкане. Като вид те са еволюирали през хилядите години в една ясна посока – да привлекат вниманието и обичта ни, и да спечелят всички облаги от прозвището „най-добрият приятел на човека“. Но им се налага да правят някои сериозни компромиси.

Семейното куче никога няма да е водач на глутницата. Ще го затварят, ще му казват къде и кога да пишка, а предварителните данни от ново изследване сочат и още нещо: в замяна на подслона и храната, кучетата са принудени с неудоволствие да понасят нашите прегръдки.

Знам, знам, тежко е да го чуете, но останете с нас, защото не всички новини са ужасни. Може би кучето ви няма нищо против прегръдките. Може би ги намира за дразнещи, но обичта си е обич, така че ще ги преживее. А може би адски много ненавижда прегръдките и те го стресират до побъркване. Всички кучета са различни и трябва да можете да четете сигналите им.

Експертът изследовател на кучешкото поведение Стенли Корен от Университета на Британска Колумбия в Канада е изследвал начина, по който прегръщаме кучетата си, и е извел няколко полезни съвета, които ще ни помогнат да открием в кой лагер попада нашият домашен любимец.

Корен започва със събиране на данни. Той събира 250 случайни снимки на прегърнати кучета от Flickr и Google и заедно с екипа си анализира всяка от тях на базата на визуалните знаци, показвани от кучетата.

Също като котките, кучетата умишлено прикриват чувствата на дискомфорт от своите собственици, така че наистина трябва да знаете какво да гледате, за да разберете дали кучето ви страда, или не.

Корен и екипът му извеждат някои специфични показатели в езика на тялото на кучето, които може да са свързани с дискомфорт, стрес, тревожност, или раздразнение. Той ги изброява в статия за Psychology Today:

- Кучето отвръща глава от всичко, което го притеснява или тревожи, като понякога затваря очите си, поне частично.

- „Сърповидното око“, при което можете да видите бялото в ъгъла, е характерно за стресираното куче.

- Видим белег на стрес или безпокойство е, когато ушите на кучето са наклонени надолу или пригладени към главата му.

- Облизването на устните или на лицето на човека също може да бъде знак за напрежение, също като прозявката или вдигането на една лапа.

Имайки предвид тези показатели, изследователите оценяват всяка снимка по един от трите възможни резултата:

  •  кучето показва един или повече признаци на безпокойство
  •  кучето изглежда спокойно и безгрижно„
  •  реакцията на кучето изглежда двусмислена или неутрална.

От 250-те снимки на прегърнати кучета, цели 81,6 процента са показвали поне един признак на дискомфорт, стрес или тревожност. Само 7,6 са били тези снимки, на които кучетата не са давали никакъв признак, че им е неприятно да ги прегръщат – изглеждали напълно доволни. Останалите 10,8 процента показвали противоречиви или неясни сигнали.

Но защото кучетата имат такъв проблем с този физически контакт, без който ние хората ние не можем?

 

Както обяснява Корен в Psychology Today, колкото и удобен и сигурен да е животът на средното семейно куче или котка, рядко ще откриете такова, което е загубило напълно инстинкта си за самосъхранение. Рязък шум, и котката е под масата. Една силна гръмотевица, и кучето е в банята.

Така както кучето гледа втренчено собственика си, докато ходи до тоалетната, тъй като се чувства уязвимо за хищници, по същия начин, като ги прегръщаме, ние ограничаваме свободата им на движение. И това е проблем.

"Кучетата са бягащи животни. Това означава, че при опасност първата реакцията на кучето ще е не да използва зъбите си, а да побегне надалеч.

Бихевиористите смятат, че да лишиш едно куче от този начин на действие, като го обездвижиш с прегръдката си, увеличава равнището му на стрес и ако тревожността му нарастне значително, може да хапе.“

Особено трябва да се внимава за децата, тъй като те не са чувствителни към сигналите на дискомфорт и кучето не ги възприема като стоящи по-горе в йерархията.

Както обяснява друг експерт по поведението на кучетата, Марк Гал: ако сте установили добро лидерство, прегръдките не са проблем. Когато прегръщате кучето, вие заемате изключително доминираща поза на тялото."

„Но много кучета са чувствителни към допир и обожават прегръдките,“ добавя той. „Разбира се, в природата те не се прегръщат и не удрят „пет“. Близването по муцуната е тяхната версия на прегръдката.“

Така че, не нужно веднага да казвате „не“ на прегръдките с домашния любимец. Просто не се дръжте като глупав голям човек, а следете реакциите му и адаптирайте поведението си спрямо тях.

А колкото до котките, този пътеводител може да ви е полезен.