Учени ще дешифрират езика на котките

13 февруари 2017 г., 06:00
1806

Shutterstock

Шведски университет стартира петгодишен проект, които има за цел да научи какво казват котките на собствениците си, пише агенция Фокус. Експерти от Университета в Лунд се надяват да са дешифрирали котешкия език и да са в състояние да превеждат мяуканията през 2021 година.

В дивата природа котките преставят да мяукат, когато достигнат зрялост и вече няма нужда да привличат вниманието на майките си. След одомашняването им преди около 10000 години обаче, котките домашни любимци обаче са се научили да комуникират с хората, използвайки звукови и визуални сигнали.

За да разбере какво означават различните звуци, екипът ще записва 50 котки на различни места. Учените искат да установят как настроението и състоянието на животните се отразява на мяукането им. Изследователите ще се опитат да идентифицират разлики във фонетичните модели в зависимост от това дали котките са доволни, дружелюбни, щастливи, гладни, раздразнени или дори ядосани.

“Изглежда, че котките съзнателно променят интонацията и мелодията, вероятно за да предадат определено послание, за да усилят настоятелността или за да предадат емоция,” казва ръководителят на проучването Сузане Шьотц.

Екипът от Лунд би искал не само да превежда какво казват котките, но и да помогне на стопаните им да комуникират по-ефективно с домашните си любимци. Изследователите ще наблюдават и как хората говорят на любимците си, за да разберат как котките възприемат човешката реч.

Ключови думи:
Коментари